Fondul Monetar International (FMI) a renuntat la exceptia de la regulile sale de imprumut care permite acordarea unor imprumuturi mai mari atunci cand intrarea in incapacitate de plata a unei tari ameninta sa provoace turbulente in statele vecine, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, transmite Bloomberg.

Exceptia fusese creata pentru finantarea Greciei in 2010, pe fondul crizei datoriilor din zona euro, citeaza Agerpres.

Consiliul de Administratie al FMI a votat miercuri renuntarea la asa numita exceptie sistemica, a anuntat Gerry Rice. Scopul modificarii si al altor reforme care vor fi prezentate de FMI in urmatoarele zile este ''sa regleze mai bine deciziile FMI privind imprumuturile cu vulnerabilitatile datoriilor statelor membre, evitand costurile care nu sunt necesare pentru statele membre, creditorii lor si intregul sistem'', a explicat oficialul FMI.

Pentru a obtine un imprumut peste limita de creditare stabilita de FMI, tarile trebuie sa demonstreze ca datoriile lor au o probabilitate ridicata de a fi sustenabile pe termen mediu. In 2010, Consiliul de Administratie al FMI a permis ca aceste conditii sa fie ocolite deoarece intrarea in incapacitate de plata a Greciei ameninta sa provoace turbulente pe plan global.

Schimbarea din 2010 a permis FMI sa ofere Greciei un imprumut de 30 miliarde de euro, pe trei ani, cel mai mare din istorie comparativ cu cota tarii in institutia financiara. La acel moment, FMI a sustinut ca turbulentele cauzate de Grecia ar putea ameninta alte state din zona euro si bancile care detineau obligatiuni elene.

''Clauza sistemica era probabil prea riscanta. Nu aveai niciun fel de asigurare'', a declarat Andrea Montanino, fost director FMI.

Acum, dupa renuntarea la aceasta exceptie, FMI va fi probabil mai agresiv in solicitarea restructurarii datoriilor statelor cu un nivel ridicat al imprumuturilor, a adaugat Andrea Montanino.