Presedintele chinez Xi Jinping a promis joi, in cadrul unei vizite efectuate in Egipt, credite si investitii in Orientul Mijlociu in valoare de 55 de miliarde de dolari, scrie AFP.

Xi se afla la Cairo in cadrul unui turneu regional, primul in calitate de presedinte, care se va termina sambata in Iran.

Intr-un discurs sustinut in fata Ligii Arabe din Cairo, presedintele chinez a afirmat ca tara sa va oferi credite speciale in valoare de 15 miliarde de dolari (13,8 miliarde euro) pentru proiecte industriale in Orientul Mijlociu, 10 miliarde USD credite comerciale pentru cresterea cooperarii in sectorul energetic si alte 10 miliarde USD credite preferentiale.

De asemenea, a anuntat infiintarea unui fond comun de investitii in valoare de 20 de miliarde de dolari impreuna cu Qatar si Emiratele Arabe Unite, doua bogate monarhii petroliere din Golf.

In paralel, Xi a discutat cu omologul sau egiptean Abdel Fattah al-Sissi si cele doua tari au semnat contracte de mai multe miliarde de dolari.

"Cele doua parti vor sa concretizeze 15 proiecte (...), in special in sectoare precum electricitate, transporturi si infrastructuri, care presupun investitii totale de 15 miliarde de dolari", au aratat cei doi presedinti, intr-o declaratie comuna.

Potrivit agentiei oficiale Mena, aproape 1.200 de firme chineze desfasoara in prezent activitati in cea mai populata tara araba din lume.

In timpul vizitei din Arabia Saudita, miercuri, presedintele Xi a inaugurat impreuna cu regele Salman o rafinarie construita in parteneriat intre cele doua tari.

Arabia Saudita este cel mai mare exportator mondial de petrol si unul dintre marii furnizori pentru China.