Miliardarul american George Soros a intrat in vizorul presei de stat din China, care il acuza ca a "declarat razboi yuanului", in conditiile in care moneda nationala chineza se afla sub o puternica presiune depreciativa, scrie AFP.

George SorosFoto: Wikipedia

In marja Forumului Economice Mondial de la Davos, finantistul in varsta de 85 de ani a declarat la jumatatea lui ianuarie ca o "aterizare brutala" a economiei Chinei este "practic inevitabila" si ca se "intampla deja".

Soros a notat in special tensiunile deflationiste si cresterea puternica a indatorarii tarii ca factori de ingrijorare.

Or, yuanul este victima ingrijorarilor tot mai mari legate de incetinirea celei de-a doua economii mondiale si de accelerarea fluxurilor de capital care ies din China.

Dupa ce a depreciat brusc yuanul in august 2014, Beijingul este ingrijorat acum de puternica depreciere a monedei sale si a cheltuit sute de miliarde de dolari pentru a-i sustine cursul.

In acest context, editia internationala a Cotidianului Poporului a publicat pe prima pagina un editorial intitulat: "Sa declari razboi monedei chineze? Haha!", distribuita pe larg pe retelele sociale.

George Soros "a declarat public razboi Chinei", spune acest ziar, organ al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Agentia China Noua a amintit miercuri ca Soros a prezis "in mai multe randuri in trecut" declansarea haosului economic.

Un editorial al Global Times, o alta publicatie care tine de PCC, a acuzat "occidentalii" ca nu isi asuma responsabilitatile in ceea ce priveste problemele economiei mondiale.

In anii 1990, Soros a starnit o vasta controversa dupa ce a speculat masiv impotriva lirei sterline, ceea ce a determinat Banca Angliei sa scoata valuta din regimul de cotare care o lega de alte monede europene.