Dobanzile la noile obligatiuni ale statului japonez cu scadenta la zece ani au scazut marti la nivelul de 0%, o miscare precipitata ce a fost provocata de prabusirea burselor mondiale si recenta adoptare de catre Banca Japoniei (BoJ) a dobanzilor negative, transmite AFP, citata de Agerpres.

Potrivit agentiei Bloomberg News, este pentru prima data cand randamentul acestor titluri coboara la un nivel atat de scazut pentru o economie din G7, grupul celor mai industrializate sapte state ale lumii.

Bursele europene au revenit luni pe scadere puternica, afectate de ingrijorarile legate de cresterea mondiala, fiind antrenate intr-o spirala descendenta care s-a transformat in deruta pentru sectorul bancar, scrie AFP.

De la Oslo la Madrid, trecand prin Atena, toate pietele europene au sfarsit in scadere puternica. Paris a cedat 3,20%, Frankfurt 3,30%, Londra 2,71%, Milano 4,69%.

Bursa din Atena a fost cea mai dur afectata, indicele cazand cu 7,87%, cu un sector bancar in deruta: -17,65% pentru Alpha Bank, -27,21% pentru Piraeus Bank, -29,06% pentru Banca Nationala si -29,20% pentru Eurobank.