Banca Centrala Europeana (BCE) va lua in perioada urmatoare o decizie in privinta unei eventuale suprimari a bancnotei de 500 de euro iar argumentele pentru mentinerea sa sunt "din ce in ce mai putin convingatoare", a afirmat joi un director al institutiei monetare, citat de AFP.

"Reflectam activ la chestiunea de a lua o decizie in perioada urmatoare", a spus Benoit Coeure, membru al consiliului director al BCE, pentru Le Parisien, care l-a intrebat despre viitorul bancnotei de 500 de euro.

"Autoritatile competente suspecteaza din ce in ce mai mult in scopuri ilicite, un argument pe care nu il putem ignora", a explicat Coeure.

Aceste bancnote, care reprezinta doar 3% din numarul total de bancnote euro aflate in circulatie dar 28% din valoarea lor, permit transportarea discreta a unor sume foarte mari de bani. Rolul lor in circulatia banilor murdari, in coruptie si in finantarea activitatilor ilegale este tot mai des pus sub acuzare, in conditiile in care UE a decis sa intareasca lupta impotriva finantarii terorismului.

"Din punctul meu de vedere, argumentele in favoarea mentinerii bancnotei de 500 de euro sunt din ce in ce mai putin convingatoare", a declarat Coeure.

Francezul a recunoscut ca nu toate tarile sunt pregatite pentru moartea bancnotei de 500 de euro. "Unii, in special in Germania, se tem de disparitia platilor cash", a explicat el.

Germania, foarte atasata de cash si care detinea o bancnota de 1.000 Deutschmarks, este tara la presiunea careia a fost creata bancnota de 500 de euro.

In Germania, dezbaterea este dublata de o polemica privind plafonarea platilor cash, o idee avansata de ministrul Finantelor Wolfgang Schauble si care a starnit un adevarat scandal.