Venezuela a incheiat anul 2015 cu o inflatie de 180,9% in 2015, una dintre cele mai mari din lume, si un recul al PIB-ului de 5,7%, a anuntat banca centrala a tarii, potrivit AFP.

Aceste cifre sunt publicate la o zi dupa ce presedintele Nicolas Maduro a decretat, in fata amplorii crizei economice, majorarea pretului la benzina cu 6.000%, o masura foarte sensibila in aceasta tara petroliera unde se vindea cel mai ieftin carburant din lume, si a devalorizat moneda nationala cu 37%.

In ceea ce priveste inflatia, Banca Centrala a Venezuelei (BCV) a afirmat ca "majorarea preturilor se produce intr-un context de reducere a ofertei de bunuri de consum, legata de reducerea importurilor si de reducerea productiei nationale, o situatie influentata la randul sau de caderea cotatiilor internationale ale petrolului".

BCV a atribuit spirala inflationista si "situatiei de penurie de produse" care "este perceputa de populatie ca una dintre principalele probleme ale tarii".

Este al treilea an de crestere a preturilor in Venezuela, dupa o inflatie de 20,1% in 2012, 56,2% in 2013 si 68,5% in 2014.

In ceea ce priveste PIB-ul, recesiunea s-a agravat, dupa un recul de 3,9% in 2014.

Tara sud-americana, altadata un bogat producator de petrol gratie imenselor rezerve - cele mai mari din lume - a intrat intr-o grava criza dupa caderea cursului petrolului.