Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, si-a reafirmat marti opozitia fata de o noua reducere a datoriei grecesti, desi creditorii Greciei au acceptat deschiderea dezbaterii pe aceasta tema, scrie AFP.

"Cinstit sa fiu, nu am niciun argument potrivit (in favoarea relaxarii datoriei, n.r.) pentru a-l prezenta legislativului german, opiniei publice germane fata de care am responsabilitati bugetare", a spus Schauble, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles.

Luni, la captul unei reuniuni a celor 19 ministri de Finante din zona euro, presedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem a anuntat ca problema unei eventuale relaxari a datoriei grecesti va fi in scurt timp pe ordinea zilei in cadrul discutiilor dintre Grecia si creditorii sai - Comisia Europeana, FMI, BCE si fondul de sustinere din zona euro (MES).

Ori, pentru Schauble, "aceasta parte a dezbaterii este o dezbatere pentru prestigiu, dar nu pe fond". Timp de ani, a argumentat el, "Grecia nu trebuie sa plateasca dobanda un cent, un cent din principal".

Luni, Dijsselbloem adoptase un cu totul alt ton pe aceasta chestiune: "avem o promisiune de mult timp facuta ca daca guvernul grec isi indeplineste angajamentele, atunci vom face ce e necesar pentru a face gestionabila" problema datoriei.

Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana au aprobat in un al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de 86 de miliarde de euro, in schimbul unor noi masuri de austeritate pentru a controla deficitul bugetar si datoria.

Fondul Monetar International solicita, pentru a se asocia acestui plan, mai multe eforturi in ceea ce priveste pensiile si un acord al zonei euro pentru reducerea datoriei grecesti.