Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea sa reduca si mai mult dobanda de politica monetara, deja aflata la un minim istoric, in cazul, spre exemplu, al unei deterioari a previziunilor macroeconomice, spune economistul sef al institutiei din Frankfurt, Peter Praet, in presa italiana de vineri, preluata de AFP.

"Asa cum au aratat si alte banci centrale, nu am atins limita fizica cea mai de jos", a declarat Praet, intr-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

BCE a decis in martie noi masuri neconventionale pentru a reporni inflatia si cresterea in zona euro, extinzand programul de achizitie de active si anuntand un nou imprumut imens pentru banci, in conditii foarte avantajoase.

In acelasi timp, ea a folosit instrumentele clasice de politica monetara reducand dobanzile la un minim istoric. Dobanda de politica monetara, barometrul creditelor in zona euro, a trecut la zero.

"Daca noi socuri negative deterioreaza previziunile sau in cazul in care conditiile financiare nu se ajusteaza in directia si cu amploarea necesare pentru a relansa economia si inflatia, o reducere de dobanzi ramane in arsenalul nostru", a asigurat Praet.

Aceste afirmatii intervin dupa declaratiile ambigue facute de presedintele Mario Draghi in conferinta de presa din 10 martie.

Draghi a repetat intr-o prima etapa ca in consiliul guvernatorilor, care decide politicile BCE, se asteapta "ca principalele dobanzi ale BCE sa ramana la nivelele prezenta sau chiar mai mici o lunga perioada de timp".

Dar, imediat dupa aceea, a precizat: "Plecand de la perspectivele actuale si tinand cont de susstinerea masurilor noastre pentru crestere si inflatie, nu anticipam ca va fi nevoie de o noua reducere a dobanzilor", ceea ce a condus la o apreciere a euro.