Banca centrala a Rusiei a anuntat joi ca a plasat sub administrare speciala banca FRCB, care a imprumutat in 2014 noua milioane de euro partidului francez de extrema dreapta francez Frontul National si care se confrunta in prezent cu dificultati financiare, scrie AFP.

O conducere provizorie a fost numita pentru a prezenta "propuneri privind conditiile de continuare a activitatii bancii", a precizat Banca Rusiei, intr-un comunicat.

O astfel de masura este luata in general pentru a salva bancile in dificultate. Ea nu este insa suficienta merei pentru a impiedica inchiderea, cum arata exemplul recent al Interkommerts, care s-a alaturat in februarie zecilor de institutii financiare intrate in faliment in ultimele luni, pe fondul recesiunii.

Potrivit presei economice rusesti, FRCB a introdus de cateva zile restrictii in ceea ce priveste retragerea fondurilor clientilor sai.

Banca a devenit cunoscuta in 2014 cand a acordat Frontului National un credit de 9 milioane de euro. Partidul de extrema dreapta a sustinut atunci ca bancile franceze au refuzat sa ii imprumute bani.

Pentru a-si finanta campaniile electorale din 2017, FN cauta 27 milioane de euro. Trezorierul partidului, Wallerand de Saint-Just, a declarat ca va apela cu prioritate la bancile franceze dar nu exclude un recurs la cele rusesti.

FRCB a fost creata 1996 sub numele Prima banca ceho-rusa si avea ca scop finantarea proiectelor de cooperare intre Rusia si Cehia. Controlata in prezent de omul de afaceri Roman Popov, ocupa locul 115 in Rusia in randul celor peste 600 de banci, ca active.

Anul trecut, circa o suta de banci au intrat in faliment in Rusia.