Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca Romania ar putea fi pregatita pentru introducerea monedei unice europene peste aproximativ 10 ani, daca demersurile ar fi incepute in toamna acestui an.

Bogdan OlteanuFoto: Rompres

Potrivit lui Olteanu, daca Romania ar incepe procesul de aderare la euro, ar putea fi "rezonabil" pregatita peste 7 - 10 ani, transmite Mediafax.

"Ca sa termini un proces trebuie mai intai sa il incepi si Romania inca nu a inceput pregatirea trecerii la euro. Daca l-am incepe - sa zicem - in aceasta toamna, probabil ca, din punct de vedere tehnic, intr-o perioada de 7 - 10 ani am putea sa fim rezonabil pregatiti", a spus Bogdan Olteanu, intrebat despre momentul in care Romania va trece la moneda unica europeana.

Olteanu a afirmat ca aderarea la moneda unica depinde de viata politica.

"Romania s-a angajat sa adere la euro. Am scris-o si in Constitutie, am votat-o la referendum. Nu am scris cand se va intampla acest lucru. Exista tari in care politicul apreciaza ca e mai bine mai tarziu. De exemplu, in Ungaria, Guvernul a decis ca atunci cand Ungaria va ajunge la nivelul de trai - sa zicem - la 90% din media UE, atunci o sa puna problema aderarii. Din ce am vazut noi in tari care au aderat, doua treimi din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca sa poti sa te duci acolo fara sa ai dificultati", a declarat viceguvernatorul BNR.

Acesta a dat ca exemplu Slovacia, "o tara care acum merge bine, economia e tot mai competitiva si oamenii castiga tot mai mult".

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a sustinut, joi, la Sibiu, conferinta "Lider, manager, sef. Sau, poate, niciuna dintre ele?" in fata studentilor Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.