Zeci de amendamente depuse de parlamentari PSD in comisia de munca a Camerei Deputatilor vor duce la cresterea salariilor pentru diferite categorii de bugetari, potrivit documentelor consultate de HotNews.ro. Impactul bugetar al acestor masuri ar fi de circa 1,6 miliarde de lei doar pentru cele 8 luni ramase din acest an, potrivit Ministerului Finantelor. Printre amendamentele depuse la Ordonanta de Urgenta 57/2015 se numara unul care egalizeaza nivelul de remunerare pentru functiile echivalente din administratia centrala si cea locala.

Bugetari judeteFoto: Hotnews

Camera Deputatilor este camera decizionala pentru aceste modificari legislative. Daca amendamentele vor fi aprobate de comisia de munca si apoi de plenul Camerei Deputatilor, proiectul va merge la promulgare la presedintele Iohannis.

Unul dintre amendamentele propuse la Legea de aprobare a OUG 57/2015 arata ca salariile angajatilor din administratia publica locala pot creste cu 12% fara sa mai fie nevoie de incadrarea cheltuielilor de personal in limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale".

Un alt amendament arata ca de cresterile salariale pot beneficia si angajatii din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii.

Si militarii si politisti beneficiaza de un amendament favorabil privind pensionarea dupa doar zece ani de serviciu.

Cristina Pocora (PNL) acuza PSD ca "face ce stie mai bine, minte si ii desconsidera pe cetateni. Dau sperante oamenilor, dar nu stiu ca va fi greu sa fie puse in aplicare. In acelasi timp, imi pare rau ca ministrii nu au venit sa-si sustina punctele de vedere. Legea are un impact major asupra multor categorii de bugetari, impactul bugetar este substantial si ar fi fost bine ca guvernul sa abordeze serios dezbaterea din comisia de munca. In absenta unor cifre si a unei garantii ca aceste amendamente nu reprezinta inca o promisiune electorala a PSD, noi, parlamentarii PNL ne-am abtinut de la vot. In comisiile reunite sper ca discutia sa fie tratata cu mai multa seriozitate".

Vom reveni cu detalii