Comisia Europeana a prezentat marti la Strasbourg noul sau plan pentru a impune transparenta in randul multinationalelor, dupa izbucnirea scandalului "Panama Papers", scrie AFP.

Noua directiva a Comisiei prevede publicarea - "tara cu tara" - a datelor contabile si fiscale ale multinationalelor, respectiv cifra de afaceri, profiturile precum si impozitele platite in diferitele state membre ale UE.

Orice companie cu o filiala in UE si o cofra de afaceri de cel putin 750 de milioane de euro, indiferent de nationalitatea sa - europeana sau din alta parte - va avea obligatia sa publice aceste date.

Pentru companiile care nu au filiale in UE, Comisia va cere aceleasi informatii, dar pentru activitatile globale, plus detalii pentru activitatile in tarile care sunt considerate paradisuri fiscale.

"Propunerea noastra pentru a creste transparenta va determina companiile sa se comporte de o maniera mai responsabila", a declarat comisarul european pentru Stabilitate financiara, Jonathan Hill, intr-o conferinta de presa.

"Panama Papers nu ne-au schimbat agenda dar au intarit determinarea noastra astfel incat impozitele sa fie platite acolo unde se obtin profiturile", a adaugat Hill.

Prezentarea acestui plan era prevazuta de multa vreme, dar a intervenit dupa unda de soc mondiala provocata de dezvaluirile unui sistem de evaziune fiscala global.