PIB-ul Rusiei, care traverseaza cea mai lunga perioada de recesiune de la ajungerea la putere a lui Vladimir Putin, a scazut cu 1,8% in cifre anualizate in primul trimestru, a declarat miercuri ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, citat de AFP.

Produsul intern brut ar putea sa scada cu 1% in trimestrul doi in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, inainte de o revenire la stabilitate in trimestrul trei, urmata de o crestere de 1,2% - 1,3% in ultimele trei luni, a adaugat ministru, preluat de agentia Interfax, in cadrul unei intalniri cu investitori, in Finlanda.

In total, in anul 2016, PIB-ul ar trebui sa ramana neschimbat, a spus Uliukaiev, care pare mult mai optimist decat previziunile publicate marti de FMI (-1,8%).

Rusia traverseaza o profunda recesiune din cauza prabusirii cotatiei petrolului, care reprezinta o parte importanta a veniturilor sale, precum si a sanctiunilor impuse de Occident in urma crizei ucrainene.

PIB-ul a scazut cu 3,7% in 2015, potrivit institutului de statistica Rosstat, care nu a publicat inca cifrele pentru primul trimestru, iar aceasta criza a afectat grav puterea de cumparare a rusilor.

Uliukaiev crede ca economia rusa va ajunge "intr-o faza de crestere undeva la mijlocul acestui an", dar relansarea va fi lenta, cu o crestere estimata la 1,5% in 2017.