Rata somajului in Rusia, care s-a mentinut pana acum la cote mici, a urcat in martie la 6% pentru prima oara in ultimii trei ani, in timp ce consumul ramane in berna, potrivit statisticilor oficiale publicate marti si citate de AFP.

Numarul somerilor a atins 4,6 milioane de oameni luna trecuta, respectiv 6% din populatia activa, fata de 5,8% in precedentele patru luni, a precizat Rosstat.

Doar la inceputul lui 2013 se regasaeste un astfel de nivel, foarte redus totusi avand in vedere ca Rusia traverseaza o recesiune pentru al doilea an consecutiv, pe fondul scaderii preturilor la hidrocarburi si al sanctiunilor impuse de occidentali in urma crizei ucrainene.

Expertii atribuie tinuta buna a pietei muncii pe de o parte reducerii populatiei active, din cauza crizei demografice care a urmat caderii URSS, si pe de alta parte companiilor care evita disponibilizari, uneori sub presiuni politici, ajustandu-se in fata crizei prin scaderea costurilor salariale.

In ciuda unei inflatii galopante de doi ani, cel mai adesea salariile nu s-au majorat astfel incat s-a ajuns la o scadere sensibila a puterii de cumparare a gospodariilor si, prin urmare, a consumului.

Potrivit Rosstat, veniturile reale ale gospodariilor scadeau in martie cu 3% in cifre anualizate, iar vanzarile cu amanuntul cu 5,8%. Aceste reduceri sunt insa mai putin violente decat in lunile precedente, gratie unei incetiniri a inflatiei la 7,3% in cifre anualizate.

Autoritatile ruse spera sa revina la crestere pana la finalul anului, dar admit ca relansarea se anunta foarte lenta.