Deputatii au adoptat, marti, o lege care prevede obligatia magazinelor cu cifra de afaceri de 10.000 de euro care accepta plata cu carduri de debit sau credit si sa elibereze avansuri in numerar de maximum 200 de lei, tranzactia fiind asimiliata retragerii de bani din bancomat, potrivit Mediafax.

Furnizorii de servicii de utilitate publica si institutiile publice au obligatia de a avea POS-uri, potrivit proiectului de lege pentru completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

"Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice, inclusiv cele care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata sunt obligati sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit¬, potrivit sursei citate.

Totodata, cifra de afaceri pentru firmele care desfasoara comert cu amanuntul si care vor fi obligate sa accepte plata prin card scade de la 100.000 la 10.000 de euro.

"Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plata si cardurile de debit, si cardurile de credit¬, prevede legea pentru modificarea OUG nr. 193/2002.

In forma adoptata de Camera Deputatilor, institutiile emitente si acceptante "vor intreprinde toate masurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri in numerar la terminalele de plata, odata cu achizitia de bunuri si/sau servicii".

De asemenea, magazinele vor fi obligate sa acorde avansuri de numerar care nu pot depasi 200 de lei si trebuie evidentiat distinct pe bonul fiscal.

"Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au incheiat cu emitentii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afisa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului. Avansul prevazut la alin. (5) va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor se vor stabili conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, o suma care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat (...) pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar si pentru alte operatiuni (rest la plata)", sustin alesii.

Abaterile de la prevederile legii se sanctioneaza cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei.

Legea pentru completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost adoptata cu 194 de voturi ¬pentru¬, 1, ¬impotriva¬ si 16 abtineri.

Camera Deputatilor este for decizional, legea urmand sa fie transmisa la promulgare.