Pentru a-si imbunatati mediul de afaceri, Romania trebuie sa-si simplifice procesul birocratic, a spus vineri seara insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, la Seara Antreprenoriatului 2016, organizata de Ambasada SUA si TechLounge, potrivit Mediafax.

Dean ThompsonFoto: Agerpres

"Guvernul trebuie sa creeze un mediu de afaceri transparent, stabil si previzibil si sa stabileasca un cadru legal si de reglementari care sprijina antreprenoriatul. Cetatenii nu isi vor asuma riscuri, iar bancile nu vor acorda imprumuturi daca nu cred ca regulile jocului vor ramane neschimbate peste noapte, daca nu stiu ca o investitie facuta astazi va avea timp sa se dezvolte si sa prospere. Pentru a-si imbunatati mediul de afaceri, Romania trebuie sa-si simplifice procesul birocratic", a afirmat oficialul american.

De asemenea, Thompson a mentionat ca in Romania sunt necesare opt zile si cinci proceduri pentru infiintarea unei afaceri, iar la reducerea obstacolelor birocratice va conduce la accelerarea cresterii numarului de companii de succes.

"Guvernul trebuie sa contribuie la aceste eforturi investind in educatie. Din pacate, cele 4,5% din PIB alocate investitiilor in educatie in Romania in 2016 sunt mult sub media statelor membre UE (...) O educatie solida ofera abilitatile vitale de care oamenii au nevoie pentru a profita de oportunitati in aceasta economie globala", a subliniat Dean Thompson.

Oficialul american a mai spus ca Ambasada SUA spera sa puna in legatura antreprenori de succes si studenti aspiranti sau tineri care vor sa devina antreprenori, acestia reprezentand "avantajul competitiv al Romaniei si cea mai buna resursa a sa: o populatie poliglota, cunoscatoare a tehnologiei, cu o gandire globala si care isi doreste un viitor mai bun."