Guvernul saudit a prezentat marti detalii legate de planul sau care vizeaza transformarea economiei regatului, extrem de dependenta de petrol, si crearea a 450.000 de locuri de munca in sectorul privat pana in 2020, scrie AFP.

SondaFoto: Flickr

Programul de Transformare Nationala (PTN) 2020 este o declinare a "Viziunii 2030", un vast plan prezentat in aprilie de puternicul vice-print mostenitor Mohammed ben Salmane, fiul monarhului saudit care conduce reformele in aceasta bogata petro-monarhie din Golf.

In cadrul PTN, 543 de initiative care revin in sarcina a 24 de entitati guvernamentale urmeaza sa fie lansate, cu un cost de 270 de miliarde de riali (63,4 miliarde euro) in cadrul urmatorilor cinci ani, a declarat secretarul de stat Mohammed al-Sheikh in cadrul unei conferinte de presa la Jeddah (vest).

Programul prevede reducerea ponderii salariilor publice in buget la 40% in 2020 fata de 45% in prezent.

Guvernul intentioneaza sa imbunatateasca competitivitatea in sectorul energetic, sa dubleze productia de gaz natural si sa majoreze exporturile de produse ne-petroliere, a afirmat ministrul Energiei si Resurselor miniere, Khaled al-Faleh.

Potrivit acestuia, exporturile de produse ne-petroliere ar urma sa ajunga pana in 2030 de la 185 miliarde la 300 miliarde de riali (de la 43,4 la 70,4 miliarde euro).

Printre aceste obiective, ambitiosul plan "Viziune 2030" vizeaza reducerea somajului, cresterea participarii femeilor la viata activa, stimularea contributiilor economice ale sectorului privat si dezvoltarea activitatilor culturale si a investitiilor.

"Viziunea 2030" prevede de asemenea vanzarea a cel putin 5% din gigantul petrolier public Saudi Aramco. Banii proveniti din aceasta operatiune vor fi integrati intr-un fond de investitii de 2.000 miliarde dolari, cel mai mare din lume.

Profiturile obtinute din acest fond vor fi folosite pentru a gasi o alternativa la veniturile petroliere care au inceput sa scada din a doua jumatate a anului 2014, in urma cadereii cotatiei petrolului.

Din cauza prabusirii valorii aurului negru, Arabia Saudita, care depinde in proportie de 73% de veniturile din hidrocarburi, a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 86,2 miliarde de euro si se asteapta la un deficit de 76,6 miliarde in acest an.

Potrivit lui Sheikh, PTN nu va avea un "impact substantial asupra finantelor" statului, avand in vedere ca o serie de cheltuieli au fost deja reduse. De asemenea, nu va avea impact asupra impozitelor sau veniturilor, a spus el.

Transparenta

Ministrul Energiei a declarat ca tara sa va deveni in viitor un "mare competitor in sectorul energiilor regenerabile" si ca va lansa proiecte "masive" pentru majorarea productiei de gaz natural.

Capacitatea de productie de petrol va ramane neschimbata la 12,5 milioane de barili pe zi pana in 2020, potrivit PTN.

Programul prevede un complex international de constructii navale, care va crea 80.000 de locuri de munca si va reduce cu 10,6 miliarde de euro anual importurile.

De asemenea, vor fi create parcuri industriale pentru generarea a 150.000 de locuri de munca, a spus Faleh, care l-a inlocuit luna trecuta pe fostul ministru al Petrolului, Ali al-Nouaimi.

Intre alte proiecte figureaza turismul pe insulele Farasan, in marea Rosie, crearea de spatii care sa permita femeilor sa practice activitati sportive si privatizarea postei.

Arabia Saudita este una dintre cele mai conservatoare tari din lume iar tinerii sub 25 de ani reprezinta peste jumatate din populatie.

Partidele politice nu sunt autorizate iar militantii pentru drepturile omului sunt adeseori inchisi. Sauditii folosesc insa masiv retelele sociale pentru a comenta viata publica.

Autoritatile s-au angajat sa comunice public modul in care este aplicat acest plan.

Intr-un exercitiu de transparenta, ministrii care au participat la conferinta de presa au raspuns peste trei ore la intrebarile ziaristilor, in plina noapte, dupa terminarea postului la acest inceput de ramadan.