ANAF va adopta cel mai probabil de la 1 iulie o noua versiunea a Declaratiei 088 (Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA) simplificata de actuala versiune pusa de Fisc in dezbatere publica, a declarat presedintele institutiei, Dragos Doros, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Ce va fi eliminat din actuala versiune?

"Ne gandim foarte serios sa eliminam contractele de sediu sau documentele de venit sau evidentele unor datorii anterioare ale firmelor detinute de catre cei care vor sa obtina cod de TVA. Nu vom pierde informatia, ci o vom obtine de la alte institutii, de acolo unde este disponibila", a spus Dragos Doros.

"Aceste diminuari de sarcina administrativa se vor face in marea majoritate a cazurilor. Acolo unde, in urma unor analize de risc, va fi nevoie de informatii suplimentare, vom proceda la convocarea individuala a acelui contribuabili. Noua forma probabil ca va intra in vigoare - cu aceste simplificari - de la 1 iulie", a mai spus presedintele ANAF.

"Noi deja am scos o forma simplificata, la sectiunea Transparenta decizionala. Dupa ce am pus in dezbatere publica proiectul, am avut dialoguri cu reprezentantilor mediului de afaceri, acestia venind cu propuneri legate de gestiunea de zi cu zi a acestui formular. Ma refer la cantitatea de documente care trebuie adusa odata cu depunerea lui. Noi ne-am concentrate pe aceasta cantitate de documente incercand sa o reducem cat mai mult. Am avut dialoguri cu institutii ale statului care detin aceasta informative, incercand sa o obtinem de acolo", a explicat Doros.