Uniunea Europeana este "destul de puternica" pentru a supravietui Brexitului, a afirmat marti cancelarul german Angela Merkel, care a avertizat ca Marea Britanie nu va putea sa "aleaga ce e mai bun" din privilegiile pe care le detine in Uniunea Europeana, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"UE este destul de puternica pentru a depasi plecarea Marii Britanii, este destul de puternica pentru a continua sa mearga inainte chiar si cu 27 de membri", a afirmat ea, in fata deputatilor germani, inainte de summitul european de marti si miercuri, la Bruxelles, unde liderii europeni se vor reuni pentru prima oara fara Marea Britanie, in a doua zi a discutiilor.

Ea a subliniat ca, daca Marea Britanie doreste sa mentina un acces la piata unica, va trebuie sa respecte principiile libertatii de circulatie a persoanelor, in conditiile in care retorica impotriva imigratiei a fost un punct esential pe agenda militantilor Brexit.

"Un acces liber la piata unica este acordat celui care respecta cele patru libertati fundamentale: (libera circulatie) a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor si a capitalurilor", a insistat cancelarul.

"Scopul este sa ajungem la un rezultat comun cel mai tarziu la a 60-a aniversare a tratatului de la Roma, in martie anul viitor", a spus aceasta, facand referire la tratatul fondator al proiectului european.

Luni, Merkel, presedintele francez Francois Hollande si premierul italian Matteo Renzi au anuntat ca doresc sa propuna "un nou impuls" proiectului european, in special in domeniile "apararii, cresterii, locurilor de munca si competitivitatii".

In ceea ce priveste situatia Marii Britanii, Angela Merkel s-a declarat din nou intelegatoare in fata intervalului de timp dorit de Londra inainte de a depune cererea formala de iesire din UE, dar a subliniat foarte clar ca britanicii nu pot spera sa pastreze privilegiile din Uniune fara nicio obligatie.

"Ne vom asigura ca negocierile (privind relatiile viitoare dintre UE si Londra) nu se vor derula dupa principiul 'alegere a la carte'. Trebuie facuta o diferenta intre a fi membru sau nu al familiei care este Uniunea Europeana", a spus cancelarul.

"Cei care ies din familie nu se pot astepta ca toate indatoririle lor sa dispara dar privilegiile sa fie mentinute", a precizat Merkel.

Merkel a exclus din nou demararea de negocieri atat timp cat Londra nu isi formalizeaza cererea de iesire din UE, o sarcina pe care premierul David Cameron a decis sa o lase succesorului sau, care ar trebui desemnat pana in 2 septembrie.