Incertitudinea generata de votul britanic in favoarea iesirii din UE, Brexit, constituie "riscul principal" care planeaza asupra economiei mondiale, a afirmat joi Fondul Monetar International, citat de AFP.

Sediul FMI (Washington)Foto: Agerpres

"Consideram incertitudinea actuala ca fiind fara indoiala principalul risc pentru economia mondiala", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, care a cerut liderilor europeni sa adopte masuri "decisive".

UE si Marea Britanie au demarat discutii dificile legate de noua lor relatie economica dupa referendumul din 23 iunie care a dat Brexitul castigator, principala problema fiind legata de accesul britanicilor la piata unica europeana.

Momentul in care Londra va activa - daca va activa - clauza de iesire din UE ramane necunoscut, dupa ce actualul premier a incredintata aceasta dificila sarcina succesorului sau.

Potrivit oficialului FMI, aceasta incertitudine risca sa "afecteze cresterea pe termen scurt, in special in Marea Britanie", dar cu repercusiuni si pentru Europa si economia mondiala, in conditiile in care cresterea globala a incetinit deja.

"Liderii politici trebuie sa fie gata sa adopte masuri decisive pentru a incerca sa atenueze" aceasta evolutie, a spus Rice, fara a efectua insa recomandari exacte.