Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a declarat luni ca Guvernul lucreaza la "o noua varianta de taxa de timbru", dupa declararea ca ilegala a celei actuale, iar romanii care au platit pana acum aceasta taxa de mediu o vor putea recupera pe cale administrativa, scrie Mediafax.

Cristiana Pasca - PalmerFoto: Hotnews

"Lucram la o noua varianta de taxa de timbru, avem un grup de lucru si sper ca pana in toamna, cand reintram in activitatea intensa pe domeniul acesta, sa venim cu o varianta care sper sa fie mai echitabila pentru toata lumea si inclusiv pentru principiul "poluatorul plateste", care este de fapt fundamentul unei astfel de taxe", a afirmat Palmer.

Intrebata ce se va intampla cu cei care au platit deja aceasta taxa, Palmer a raspuns ca in ministerul sau se lucreaza deja la o solutie.

"Curtea Europeana de Justitie a declarat ca taxa este ilegala si pana acum oamenii trebuiau sa dea statul in judecata ca sa isi recupereze banii. Anul acesta eu am introdus in mod special si am lucrat cu colegii, am facut un ordin de ministru comun ca sa dam posibilitatea ca si pe cale administrativa sa se recupereze acesti bani de catre cetateni si vom vedea ce formula vom avea in final, care sa fie modalitatea de a returna banii", a mai spus ministrul.

Conform unui comunicat din 13 iunie, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a luat act de Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, iar in acest context a fost constituit un grup de lucru care analizeaza eventuala modificare a legislatiei existente, in concordanta cu reglementarile nationale si europene in vigoare, aminteste Agerpres.

"Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a luat act de Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. In fapt, conform Deciziei, CJUE declara ca nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja inmatriculate in statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri in acelasi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urma. Totodata, Curtea se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita, dar nu a fost restituita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii", mentioneaza sursa citata.