Premierul japonez Shinzo Abe a anuntat miercuri un plan de relansare masiv in valoare de peste 28.000 de miliarde de yeni (240 miliarde euro) pentru a sustine a treia economie a lumii, scrie AFP.

Shinzo AbeFoto: Agerpres/Xinhua

Planul prevede cheltuieri bugetare si stimulente pentru investitiile companiilor si ale comunitatilor locale.

Detalii suplimentare urmeaza sa fie oferite saptamana viitoare, dupa aprobarea programului de catre guvern.

Premierul conservator a promis in 2012, cand a preluat puterea, sa invinga deflatia si sa redea vigoarea economiei japoneze.

Dupa victoria coalitiei pe care o conduce la alegerile senatoriale din 10 iulie, Abe a promis masuri de relansare cu investitii importante pentru regiuni, sprijin pentru parinti, pentru agricultori si dezvoltarea de infrastructuri.

Guvernul doreste de asemenea sa protejeze companiile fata de turbulentele din mediul international, in conditiile in care votul in favoarea Brexitului a provocat o apreciere sustinuta a yenului, valuta de refugiu prin excelenta. Iar acest tip de evolutie penalizeaza puternic economia nipona si marile sale grupuri exportatoare.

Bursa din Tokyo s-a apreciat miercuri, in conditiile in care yenul se devaloriza, dupa aparitia in presa a informatiilor legate de acest plan de relansare.

Investitorii spera si o noua relaxare a politicii monetare a Bancii Japoniei, care incepe joi o reuniune de doua zile.