China trebuie sa reactioneze "cu toata urgenta" in fata inflamarii datoriilor companiilor si sa inceteze sa se bazeze pe credit pentru sustinerea activitatii, a avertizat vineri FMI, in opinia caruia exista riscul unei "cresteri slabe de maniera permanenta", potrivit AFP.

Daca perspectivele celei de-a doua economii mondiale raman incurajatoare pe termen scurt, pe fondul politicilor macroeconomice "acomodante", Fondul se ingrijoreaza de fragilitatile financiare in crestere din aceasta tara.

Beijingul aplica de mai multi ani o politica de reechilibrare a modelului economic spre consum si servicii, in detrimentul industriei grele si exportatoare, motoarele traditionale de crestere.

Dar "tranzitia continua sa fie complexa, dificila si, potential, haotica", afirma FMI, in raportul sau anual. Iar deosebit de ingrijoratoare pare a fi cresterea puternica a datoriilor companiilor.

Excluzand sectorul financiar, aceasta era in 2015 de circa 120% din PIB, dar ar putea atinge aproape 140% pana in 2019, potrivit proiectiilor Fondului.

Creantele indoielnice reprezinta acum 5,5% din totalul creditelor si ar putea ajunge la 15,5% caz in care pierderile potentiale ar putea echivala cu circa 7% din PIB, crede FMI.

Companiile de stat, mult mai indatorate decat firmele private, iau credite la costuri mici gratie garantiilor oferite de autoritati, ceea ce afecteaza alocarea resurselor si incurajeaza ineficienta, spune FMI, care cere "masuri urgente".

In cazul unor reforme structurale rapide si al continuarii politicii de relansare economica prin majorarea creditului, "vulnerabilitatile se vor intensifica" si vor conduce la o "crestere slaba de maniera permanenta", avertizeaza Fondul.

Cresterea economica a Chinei a cazut anul trecut la 6,9%, cel mai redus nivel din ultimul sfert de secol.