Australia a inregistrat o noua crestere a PIB-ului in trimestrul al doilea, un rezultat care permite acestui continent sa incheie un sfert de secol de crestere economica neintrerupta, scrie AFP.

perthFoto: USER UPLOADED

Biroul australian pentru statistica a anuntat miercuri ca economia a crescut cu 0,5% in perioada aprilie - iunie, ceea ce inseamna in cifre anualizate o crestere de 3,3%.

Australia nu a mai cunoscut o recesiune din 1991, ceea ce reprezinta una dintre cele mai bune performante inregistrate de economiile dezvoltate.

"Este oficial: Australia a inregistrat 25 de ani de expansiune economica neintrerupta", a declarat ministrul Finantelor, Scott Morrison.

"Aceasta crestere este un omagiu pentru toti australienii care muncesc sau care au creat o intreprindere", a adaugat el.

In primul trimestru, economia tarii a crescut cu 1%, potrivit unei cifre corectate, gratie exporturilor si consumului gospodariilor.

Dar cresterea a fost mai modesta in trimestrul al doilea, din cauza exporturilor mai putin performante, care au sters 0,2 puncte procentuale de crestere. Cifra a fost insa compensata de o crestere a investitiilor publice cu 15,5% de la un trimestru la altul.

Paul Dales, economist la Capital Economics, a salutat un "rezultat bun" care ar trebui sa reduca presiunea in favoarea unei noi reduceri a dobanzilor de interventie.

Banca centrala australiana (RBA) a mentinut luni dobanda de interventie la minimul istoric de 1,50%, dupa ce a redus-o de doua ori in patru luni in incercarea de a sustine cresterea in sectoarele ne-miniere, intr-un context de inflatie redusa.

Confruntata cu sfarsitul lent al varstei de aur a mineritului, economica australiana cauta acum noi motoare de crestere.