Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, le-a spus luni deputatilor ca Executivul nu are in vedere majorari de taxe si impozite si ca nu intentioneaza sa schimbe filosofia fiscala in niciun fel - fie impozitare directa, indirecta sau modificare a sistemului de contributii sociale, potrivit agentiei Mediafax.

Anca Dragu, fost ministru al FinantelorFoto: Hotnews

''Ministerul Finantelor Publice nu are in vedere majorari de taxe si impozite, nu vrea sa schimbe filosifia fiscala in niciun fel, pe niciun palier, fie impozitare directa, indirecta sau de modificare a sistemului de contributii sociale. Asadar, nu crestem nicio contributie sociala obligatorie, nici pentru angajat, nici pentru angajator'', le-a transmis Anca Dragu deputatilor.

Ea a subliniat ca persoanele fizice, cele cu activitati independente si profesiile liberale nu sunt vizate de cresterea impozitarii.

''De asemenea, MFP nu va acorda nicio amnistie fiscala. Consider ca modificari semnificative ale regulilor fiscale trebuie sa fie dezbatute si votate in Parlament. Proiectul pe care l-am avut in vedere si pe care l-am asumat se refera strict la prevederi de debirocratizare si de simplificare'', a aratat ministrul Finantelor.

Potrivit Ancai Dragu, deficitul bugetar dupa primele opt luni este redus, de 0,42% din PIB, iar prin rectificarea bugetara deficitul bugetar a fost mentinut la 2,8% din PIB in termeni cash si 2,95% din PIB in metodologia europeana.

''Nu vedem niciun pericol de depasire a acestor tinte de deficit bugetar in 2016. Mai mult, fondurile de rezerva acumulate in Trezorerie sunt estimate sa acopere necesarul de finantare pentru cinci luni, un nivel suficient potrivit celor mai bune practici internationale in managementul lichiditatii. Soldul bugetar redus este rezultatul atat al unei executii bugetare prudente pe partea de cheltuieli, cat si imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare'', a accentuat ministrul Finantelor Publice.

Anca Dragu: Romania poate ajunge in 2020 la circa 1% deficit structural

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat luni in Parlament ca Romania poate reveni la tintele de deficit structural intr-un orizont de termen mediu, preconizand ca in 2020 va ajunge la circa 1% deficit structural.

"Anul acesta a fost o deviere de la tinta in urma reducerii de taxe si impozite adoptate prin Codul fiscal, anul trecut, dar si a masurilor de crestere a cheltuielilor bugetare adoptate in 2015 cu un efect cumulat de cresteri, de cheltuieli si de reduceri de venituri de 23 de miliarde de lei, respectiv circa 3% din PIB", a aratat Anca Dragu la "Ora ministrului" din Camera Deputatilor.

Ea a precizat ca, potrivit recomandarilor de tara adoptate de Consiliul Europen in 2016, Romania trebuie sa realizez o ajustare fiscal-bugetara anuala de 0,5% din PIB in 2017.

"Avand in vedere ca spatiul fiscal este extrem de redus si anume un deficit bugetar estimat de 2,9% din PIB in 2017 si o estimare din partea Comisiei Europene de chiar 3,4% din PIB pentru anul urmator sunt necesare continuarea reformelor structurale la care am lucrat anul acesta si implementarea unor politici salariale prudente", a adaugat Dragu.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, evitarea masurilor prociclice este esentiala pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice inregistrate de economia romaneasca si confirmate de Comisia Europeana in februarie, anul acesta, cand Romania a fost scoasa de pe lista tarilor cu dezechilibre macroeconomice.

Ministrul Finantelor a apreciat ca Romania poate reveni la tintele de deficit structural intr-un orizont de termen mediu.

"2,9% in 2017, 2,4% in 2018, 1,9% deficit in 2019 si in jur de 1% deficit structural in 2020", a opinat Anca Dragu.