Fondul Monetar International (FMI) a aparat marti beneficiile economice ale imigratiei, in ciuda "provocarilor", in momentul in care fluxul migratoriu provoaca o polarizare in crestere in Europa si in Statele Unite, scrie AFP.

"Migratia poate provoca tensiuni sociale si reactii politice ostile in tarile gazada dar experienta sugereaza ca poate de asemenea oferi beneficii in termeni de crestere economica mai puternica, de productivitate si de remediu pentru imbatranirea populatiei", se arata intr-un raport al FMI.

O crestere cu un punct procentual a proportiei de migranti in populatia adulta a tarii gazda poate sustine PIB-ul pe locuitor cu "2% pe termen lung", potrivit acestui raport, publicat inainte de adunarea anuala a Fondului, saptamana viitoare.

FMI noteaza totusi ca o integrare rapida a noilor populatii este "cruciala" si ca ea trebuie favorizata prin masuri care se pot dovedi "costisitoare pe termen scurt" pentru tara de primire (invatarea limbii, formare profesionala etc).

Institutia recunoaste de asemenea ca flxurile migratorii, care au cunoscut in Europa nivele fara precedent de la al Doilea Razboi Mondial, reprezinta o "provocare" in tarile gazda din cauza diferentelor culturale si a riscului de exploatare politica.

Fondul noteaza de asemenea ca refugiatii, spre deosebire de migrantii economici, ridica o "provocare suplimentara" din cauza incertitudinii legate de statutul lor si de interdictia de a munci atat timp cat dreptul de azil nu este acordat.