Banca britanica RBS a anuntat miercuri ca a ajuns la un acord cu SUA prin care va plati o amenda de 1,1 miliarde de euro, in schimbul renuntarii la o parte din anchetele demarate impotriva sa in cadrul scandalului creditelor imobiliare toxice ("subprimes"), scrie AFP.

RBS a precizat intr-un comunicat ca a incheiat un acord cu National Credit Union Administration (NCUA) prin care se renunta la doua plangeri. Banca va continua insa sa negocieze cu alte doua agentii american, printre care FHFA (Federal Housing Finance Agency), pentru a inchide alte litigii legate de acest dosar.

Banca este acuzata ca a elaborat produse financiare andosate creditelor "subprime" care au condus la criza financiara din 2008.

Banca a facut obiectul mai multor plangeri in acest scandal, antrenand pierderi enorme pentru investitorii care au achizitionat aceste titluri financiare.

RBS a provizionat cateva miliarde de dolari pentru amenzile pe care le risca, dar a precizat ca s-ar putea sa fie nevoita sa faca noi provizioane, in fata avalansei de plangeri care o vizeaza.

O serie de mari banci occidentale se confrunta cu astfel de anchete in asa numitul scandal al "titrizarii", un sistem folosit abundent de marile banci la acea vreme pentru a converti portofolii de credite in titluri financiare pe care ulterior le cedau pe piete. Acest esafodaj este considerat a fi vinovat pentru criza financiara care a urmat.

Trei mari banci americane, JPMorgan Chase, Citigroup si Morgan Stanley, au acceptat deja sa plateasca amenzi in valoare totala de 23 de miliarde de dolari pentru a scapa de anchete legate de acest sistem, iar Bank of America a fost amendata cu o suma record de 16,65 miliarde de dolari in vara lui 2014.

Autoritatile americane au anuntat saptamana trecuta ca vizeaza o amenda de 14 miliarde de dolari in acest dosar din partea marii banci germane Deutsche Bank, ale carei actiuni s-au prabusit ulterior pe piete.

In colimatorul autoritatilor americane sunt si bancile britanica Barclays si elvetiene UBS si Credit Suisse.