Guvernul german si autoritatile competente pregatesc un plan de salvare a Deutsche Bank in cazul in care grupul nu reuseste sa gaseasca banii necesari pentru a-si rezolva problemele juridice, scrie miercuri Die Zeit, preluat de AFP.

Ingrijorare la Deutsche Bank in FrankfurtFoto: Dani Rockhoff

"In ciuda tuturor dezmintirilor, guvernul german si autoritatile de supraveghere financiara competente pregatesc un plan de salvare in cazul unei situatii critice pentru Deutsche Bank", scrie saptamanalul german, intr-un articol care va fi publicat joi.

"Functionari de rang inalt din Berlin, Bruxelles si Frankfurt lucreaza in prezent la un concept" care urmeaza sa fie aplicat "daca Deutsche Bank are nevoie de capital suplimentar pentru a-si rezolva problemele financiare dar nu reuseste sa gaseasca singur resursele pe piete", potrivit Die Zeit, care nu citeaza nicio sursa.

Justitia americana cere de la Deutsche Bank 14 miliarde de dolari pentru un litigiu legat de criza "subprimes" din SUA. Expertii estimeaza ca banca va reusi sa reduca factura in SUA, dar nimic nu indica faptul ca cele 5,5 miliarde de euro provizionate de gigantul bancar vor fi de ajuns pentru a inchide cele 8.000 de litigii judiciare cu care se confrunta in intreaga lume.

Planul de urgenta prevede vanzarea unor activitati ale Deutsche Bank catre alte institutii financiare, spune Die Zeit. Pentru a evita aparitia unor "gauri" in conturile bancii in cazul cesiunii activitatilor la un pret inferior valorii lor, aceste tranzactii ar putea fi insotite de garantii publice, adauga saptamanalul.

"In caz de urgenta extrema, statul va prelua o participatiune directa in banca", potrivit sursei citate, care adauga ca "este in discutie o participatiune a statului german de pana la 25%".

Deocamdata, precizeaza Die Zeit, este vorba doar de o "simulare" si Berlinul spera ca banca se va descurca singura.

Luni, actiunile grupului cadeau la nivele istorice pe Bursa din Frankfurt, pe fondul zvonurilor ca statul german a refuzat orice ajutor pentru gigantul bancar. Actiunile au cazut cu 7,54% la 10,55 euro, un nivel la care se mentineau marti.

Miercuri, actiunea crestea cu 2,05% pana la 10,77 euro in jurul orei 09,40 GMT. Investitorii au fost asigurati de anuntul vanzarii de catre Deutsche Bank a asiguratorului britanic Abbey Life, pentru circa un miliard de euro.

Citeste si: