Lira sterlina a cazut luni la un nou minim al ultimilor trei ani fata de euro, dupa anuntul privind lansarea procedurii de divort dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana (UE) pana la finele lunii martie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In jurul orei 07,40 GMT, lira sterlina a atins 87,46 pence pentru un euro, cel mai slab nivel de la inceputul lui august 2013, inainte de a incerca sa se stabilizeze in jur de 87,20 pence, precedentul minim atins la jumatatea lui august 2016.

Lira a suferit o miscare agresiva de vanzari in deschiderea bursei din Londra, dupa ce premierul britanic Theresa May a anuntat duminica activarea Brexitului pana in martie 2017, "in incercarea de a parasi UE in doi ani", arata Ipek Ozkardeskaya, analist la London Capital Group.

Lira cunostea o miscare similara fata de dolari, cazand in jurul orei 07,30 GMT la 1,2846 dolari pentru o lira, cel mai slab nivel din iulie anul trecut, cand atinsese un minim din iunie 1985 (1,2798 dolari).

"Aceasta decizie inseamna ca avem timpul pentru a ne dezvolta strategie pentru negocieri si sa ne punem la punct obiectivele", a spus May , intr-un discurs sustinut la un congres al conservatorilor la Birmingham.

Dar pentru Ozkardeskaya anuntul facut de Theresa May "lasa se se inteleaga ca Marea Britanie opteaza pentru ceea ce numim un 'Brexit dur' (respectiv o linie fara concesiuni fata de Bruxelles) care risca sa priveze pietele de flexibilitatea de care vor avea nevoie pentru a digera schimbarile post-Brexit".