Agentia de rating S&P Global Ratings a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung si scurt, in valuta si in moneda locala, la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila, informeaza Ministerul Finantelor, intr-un comunicat.

Aceasta reconfirmare are la baza rezultatele obtinute de Romania in plan economic, respectiv o datorie guvernamentala moderata, precum si perspectiva continuarii ritmului de crestere economica. Nivelul scazut al ratelor de dobanda si pretul petrolului au contribuit la o crestere economica in termeni reali de 3,8% anul trecut si de 5,2% in prima jumatate a anului 2016, fiind cea mai rapida crestere la nivelul Uniunii Europene.

"Anuntul agentiei Standard&Poor's confirma faptul ca avem o cresterea economica solida si sustenabila care nu vine singura, ci este insotita de crearea intr-un ritm accelerat de locuri de munca, de inflatie redusa si deficitul extern scazut. Nivelul estimat al datoriei guvernamentale pentru sfarsitul anului 2016 este sustenabil, de 39,1% din PIB, iar costurile de finantare ale Trezoreriei Statului sunt in scadere", afirma Anca Dragu, ministrul Finantelor.

Agentia de rating ar putea imbunatati rating-ul de tara acordat Romaniei in conditiile continuarii consolidarii bugetare, tendintei sustinute de scadere a datoriei guvernamentale, precum si a programelor de restructurare si de privatizare cu succes a companiilor de stat.