Banca centrala sud-coreeana a redus joi previziunea de crestere pentru 2017, dupa ce a luat in calcul impactul potential al problemelor cu care se confrunta si fiascoul comercial al Galaxy Note 7, scrie AFP.

Cel mai mare producator mondial de smartphones, ale carui rezultate reprezinta circa 17% din PIB-ul Coreei de Sud, a anuntat marti sfarsitul productiei acestei game de telefon, din cauza defectelor care au condus la aprinderea unor modele.

Aceasta decizie a determinat caderea actiunilor grupului gigantului sud-coreean, care a fost constrans sa-si reduca cu o treime previziunile de profit trimestrial.

Samsung "reprezinta o pondere importanta din economia noastra si am luat in calcul impactul intreruperii productiei in previziunea noastra", a declarat seful bancii centrale, la capatul reuniunii lunare de politica monetara.

Astfel, banca a redus de la 2,9% la 2,8% previziunea de crestere pentru 2017.

Decizia vine dupa ce numerosi economisti au avertizat fata de un cumul de factori susceptibili sa afecteze economia sud-coreeana.

Printre acestia figureaza cresterea probabila a dobanzilor americane, restructurarea companiilor sud-coreene sau o lege impotriva coruptiei care ar urma sa reduca cifra de afaceri a comerciantilor si restaurantelor.

Banca a mentinut, pentru a patra luna, principala dobanda de interventie la 1,25%, un minim istoric, luand in calcul riscurile financiare legate de cresterea gradulului de indatorare al gospodariilor.