Cresterea economica a Chinei a ramas stabila in trimestrul trei, potrivit unei statistici a guvernului publicata miercuri, pe fondul ambalarii pietei imobiliare si a unei cresteri alaramante a indatorarii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Produsul intern brut (PIB) al celei de-a doua economii mondiale a crescut cu 6,7% in cifre anualizate in perioada iulie-septembrie, exact ca in trimestrele 1 si 2, a anuntat Biroul national pentru statistici (BNS).

Aceasta cifra, a carei veridicitate este adeseori contestata, se dovedeste mai buna decat previziunea medie a economistilor interogati de AFP (+6,6%).

Beijingul pare astfel sa fie bine pozitionat in atingerea obiectivului de crestere anuala, cuprins intre 6,5% si 7% - dar cu pretul unei relansari a activitatii generate de cresterea creditului ieftin, care risca sa fragilizeze sistemul financiar.

In fapt, spectaculoasa redresare a pietei imobiliare, cu o crestere a pretului pe metru patrat nou construit care atinge 40% in unele metropole - joaca un rol cheie: sectoarele imobiliar si constructii reprezinta circa 15% din PIB-ul Chinei si au alimentat in ultimele luni o relansare puternica a activitatii manufacturiere.

Dar nu a reusit sa redreseze productia industriala in ansamblul sau, care a crescut in septembrie cu 6,1% in cifre anualizate.

Industria ramane panalizata de o cerere externa redusa (exporturile s-au prabusit cu 10% luna trecuta) si de supracapacitati colosale. Otelariile chinezesti si-au majorat oferta cu 3,9% in cifre anualizate luna trecuta, iritand si mai mult siderurgistii occidentali.

Insa vanzarile cu amanuntul, barometrul consumului gospodariilor, au crescut cu 10,7% in septembrie, in usoara accelerare si pe fondul cresterii creditelor bancare.

Dar aceste leviere de relansare pot crea probleme pe termen lung: ingrijorate de bula imobiliara asociata cu cresterea creditarii, "autoritatile incep sa puna in practica restrictii severe" pentru achizitiile de locuinte si sa "franeze expansiunea creditelor", arata Claire Huang, de la Societe Generale.

Potrivit acesteia, incetinirea de neevitat a economiei chineze ar urma "sa devina si mai evidenta in trimestrul 4 si anul viitor".