Cresterile salariale pentru mai multe categorii de bugetari aprobate recent de deputatii din mai multe comisii de specialitate ar costa 4,85 miliarde de lei, un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus in bugetul pe 2017, afirma ministrul Finantelor, Anca Dragu, care a participat la Ziua Portilor Deschise organizata miercuri la sediul Bancii Mondiale din Bucuresti, relateaza Agerpres.

Anca Dragu, fost ministru al FinantelorFoto: Hotnews

Potrivit acesteia, o decizie cu privire la contestarea acestor masuri la Curtea Constitutionala va fi luata dupa ce Parlamentul va adopta forma finala a ordonantei privind salarizarea in sectorul bugetar.

"Impactul acestor masuri (cresterea salariilor - n.r.) este de 4,85 miliarde de lei. Este un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus in bugetul pe 2017, in conditiile respectarii politicilor fiscal-bugetare si angajamentelor in acest domeniu. Ma refer aici, in principal, la tinta de deficit bugetar de 3%. Conform Constitutiei, orice crestere de cheltuiala trebuie insotita de o crestere corespunzatoare a veniturilor, justificata, sau de o reducere a altor cheltuieli. Aceasta este prevederea constitutionala. Vom vedea ce forma va fi adoptata in Parlament si vom lua o decizie dupa aceea daca o vom contesta sau nu la Curtea Constitutionala", a declarat ministrul Finantelor.

Pe de alta parte, Anca Dragu a aratat ca reprezentantii Ministerului Finantelor vor incepe analiza pentru rectificarea bugetara in conditiile in care dispun de date preliminare pentru luna octombrie. Fonduri suplimentare urmeaza sa fie alocate, potrivit sefului de la Finante, pentru proiectele care "stau bine in executie", in timp ce pentru proiecte cu perspective reduse de finalizare resursele alocate ar putea fi diminuate.

"Avem acum date preliminare pentru octombrie si pe baza lor incepem analiza pentru rectificare. Principiile sunt urmatoarele: sa asiguram surse financiare suficiente proiectelor care stau bine in executie si care, poate, au nevoie de fonduri suplimentare. Practic, sa diminuam resursele alocate acolo unde perspectivele de a se finaliza proiecte sunt scazute si, in general, sa facem loc altor cheltuieli care au aparut pe parcursul anului. Pentru 2017, pentru a continua politicile de investitii, salariale, de pensii, conform legislatiei in vigoare si conform anului 2016, nu avem loc de alte cheltuieli. Este o decizie politica de a inlocui niste cheltuieli cu altele", a mai spus oficialul citat.

Ministrul Finantelor a participat, miercuri seara, la evenimentul de inchidere Ziua Portilor Deschise, organizat la sediul Bancii Mondiale din Bucuresti, unde a acordat o serie de premii unor elevi care au participat la concursul de creatie intitulat "Scoala viitorului".

Cu o zi in urma, marti, Anca Dragu anunta ca deficitul bugetar ar putea sa sara de 3% din PIB anul viitor, avand in vedere proiectul de crestere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari.

Deputatii din Comisiile de buget, finante si de munca au aprobat, la inceputul acestei saptamani, mai multe amendamente la Ordonanta de Urgenta nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevad majorarea salariilor mai multe categorii de personal.

Unul dintre amendamente se refera la sistemul sanitar si prevede ca, "incepand cu 1 decembrie 2016, sporurile si alte drepturi salariale specifice activitatii se vor calcula prin raportare la salariul de baza''.

Un alt amendament adoptat prevede ca, "incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant existente in plata la data de 31 decembrie 2016 se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei si aprobate prin Hotarare de Guvern, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei".

Totodata, angajatilor din sistemul de asistenta sociala li se vor mari salariile in medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputatii Comisiei de munca si buget au aprobat si un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25 % fata de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2017.

Incepand cu aceeasi data, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene, a Municipiului Bucuresti si din cadrul Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti se stabileste de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului mentionat mai sus se aproba prin ordin al presedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.