China a infiintat un fond de 10 miliarde de euro pentru investitii in Europa Centrala si de Est, a anuntat duminica banca chineza ICBC, potrivit Reuters, citata de News.ro.

Dacian Ciolos a participat la summitul China-CEEFoto: Guvernul Romaniei

Fondul China-Central Eastern Europe va fi administrat de Sino-CEE Financial Holdings, o companie infiintata de banca in acest an.

Compania a fost lansata in mod oficial de premierul chinez Li Keqiang, sambata, in timpul unei vizite la Riga.

Fondul are ca obiectiv atragerea a 50 de miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte in domenii precum infrastructura, productie high-tech si bunuri de consum, potrivit bancii.

Investitiile ar putea fi extinse in restul Europei si alte regiuni, daca vor fi relevante pentru China-Central si cooperarea Europei Centrale.

Fondul va fi sustinut de guvernul chinez, dar va functiona dupa principii de afaceri si in functie de piata.

Europa Centrala si de Est face parte din proiectul chinez Drumul Matasii, prin care autoritatile de la Beijing vor sa intre pe noi piete de export, pe fondul incetinirii economiei interne.

Companiile chineze au investit deja peste 5 miliarde de dolari in Europa Centrala si de Est, a a declarat anul trecut Gao Yam, secretar de stat in Ministerul chinez al Comertului.

Strategia Chinei de crestere a investitiilor in estul Europei are loc intr-un moment in care in Germania au aparut tot mai multe apeluri pentru restrictionarea investitiilor chineze in unele sectoare.

Riga gazduieste un summit al liderilor din 16 state din Europa Centrala si de Est si China, grup numit 16+1 de citre Beijing.

China Life Insurance si Fosun Group sunt implicate la randul lor in administrarea fondului de investitii.