Parlamentul polonez, dominat de conservatorii populisti, a redus miercuri varsta de pensionare la 65 de ani pentru barbati si la 60 de ani pentru femei, dupa ce precedentul guvern liberal o majorase la 67 de ani pentru toata lumea, scrie AFP.

Masura - considerata de opozitie periculoasa pentru finantele publice - facea parte dintre promisiunile electorale ale partidului Dreptate si Justitie (PiS), ajuns la putere in octombrie 2015.

Opozitia considera ca aceasta masura constituie un risc serios pentru buget. Guvernul a aprobat deja o lege care prevede alocarea a 500 de zloti (112 euro) pentru fiecare copil, incepand cu al doilea, si care va costa bugetul 17 miliarde de zloti in acest an (3,83 mld euro) si 23,6 mld zloti anul urmator. Guvernul a mai adoptat si o lege care prevede gratuitatea anumitor medicamente pentru persoanele de peste 75 de ani.

PIB-ul Poloniei a crescut cu 3,6% in 2015, dupa 3,3% in 2014. Pentru 2016, guvernul mizeaza pe o crestere anuala de 3,4%.

In trimestrul al treilea, PIB-ul nu a crescut insa decat cu 0,2% in raport cu trimestrul precedent si cu 2,1% in cifre anualizate, in preturi corectate cu variatiile sezoniere, potrivit unei prime estimari publicate marti, sub asteptarile analistilor.