Presedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut vineri turcilor sa isi preschimbe valutele externe in lire turcesti, pentru a sustine moneda nationala, care nu inceteaza sa se deprecieze, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cei care au devize straine sub perna sa le schimbe in aur, sa le converteasca in lire turcesti. Pentru ca lira turceasca si aurul sa castige valoare", a spus Erdogan, intr-un discurs sustinut la Ankara.

Declaratiile presedintelui turc vin in contextul in care lira turceasca bate in fiecare saptamana noi recorduri de depreciere in fata dolarului, din cauza incertitudinii politice si a unei situatii securitare tensionate.

Pietele sunt ingrijorate din cauza interventiilor repetate in afacerile economice ale lui Erdogan, care nu inceteaza sa ceara bancii centrale sa reduca dobanda de interventie, in ciuda unei inflatii ridicate (peste 7%).

"Nu exista alta alegere decat reducerea dobanzii de interventie", a repatat vineri Erdogan. "Ceea ce spun este de asemenea valabil si pentru bancile publice", a adaugat el.

Dupa aceste declaratii, lira turceasca a cazut din nou, doborand un nou record. La ora 11,15 GMT, dolarul era cotat la 3,57 lire iar un euro la 3,78 lire.

In fata eroziunii lirei, care a pierdut 13% din valoarea sa luna trecuta, Banca centrala a ridicat in noiembrie cu 50 de puncte dobanda de interventie, dupa o lunga perioada de reduceri.

Aceasta masura a avut un efect redus, in conditiile unor tensiuni politice foarte mari: relatiile cu Europa s-au degradat puternic iar premierul a anuntat introducerea in parlament saptamana viitoare a unei reforme constitutionale care intareste si mai mult puterea lui Erdogan.

Cei mai inalti oficiali din sectorul economic urmeaza sa se reuneasca vineri seara in cadrul Consiliului de coordonare economica (EKE), pentru a treia oara in doua saptamani.