Presedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma, intr-un interviu, ca a discutat cu premierul Dacian Ciolos si i-a cerut acestuia sa analizeze posibilitatea amanarii pentru 1 ianuarie 2018 a reducerii TVA cu un punct procentual.

Liviu Dragnea si Dacian CiolosFoto: Agerpres

"Sigur, i-am spus domnului Prim Ministru ca noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat in timpul campaniei electorale si in acest sens i-am solicitat sa analizeze posibilitatea prorogarii pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem in program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar in acelasi timp pastrarea actualei cote de 20% in 2017 deoarece consideram ca reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului in acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor", spune Dragnea, intr-un interviu pentru stiripesurse.ro.

UPDATE Dacian Ciolos lua in calcul aceste masuri inainte de discutia telefonica pe care a avut-o cu Liviu Dragnea, a declarat marti, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

Primul ministru "Ciolos ia in calcul prorogarile" deoarece "acest guvern isi doreste stabilitate si predictibilitate fiscala" si "va face totul ca acest deziderat sa ramina in picioare", a spus Iolu.

Acesta a mai precizat ca discutia telefonica a avut loc la initiativa lui Liviu Dragnea.

---------------

Liviu Dragnea se pronunta, de asemenea, impotriva reducerii accizelor la carburanti si a eliminarii taxei pe constructii speciale, asa zisa taxa pe stalp.

Ce spune Dragnea despre reducerea accizelor:

  • De asemenea, in ceea ce priveste reducerea accizei la carburanti constatam ca desi pretul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, in Romania pretul la pompa este cel mai mare din UE si aici vorbim de pretul fara taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face sa credem ca o reducere a accizei fara o discutie serioasa cu Consiliul Concurentei risca sa nu duca la o reducere a pretului pentru consumatorul final. Dupa ce vom rezolva aceasta situatie impreuna cu Consiliul Concurentei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare.

Despre taxa pe stalp

  • Un alt punct al discutiei a fost legat de taxa pe constructii speciale care va trebui eliminata atunci cand marile companii din Romania vor intelege ca profiturile obtinute in Romania trebuie platite aici - ma refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte masuri care vor fi aprobate astfel incat companiile sa verse impozitele in Romania daca ele se realizeaza aici.

Liviu Dragnea a precizat ca a discutat marti dimineata cu primul ministru despre unele "reglementari legislative care urmeaza sa fie prorogate, asa cum s-a intamplat in fiecare an precum si despre nivelul salariului minim pentru anul viitor".

"Am fost de acord cu ceea ce mi-a propus si sustin acest demers pe care-l consider responsabil. Am fost de acord cu propunerile privind amanarea aplicarii acestor masuri iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim de anul viitor am convenit ca noul guvern sa aprobe acest nivel, noi mentinandu-ne prevederea din Programul nostru de Guvernare respectiv nivelul de 1450 lei", a sustinut Ciolos.

Liviu Dragnea afirma si ca "introducerea plafonarii CASS nu mai corespunde" cu Programul PSD de Guvernare, care are in vedere "o reducere si o comasare a contributiilor pentru toata populatia si mediul de afaceri incepand cu 1 ianuarie 2018".

Noul Cod Fiscal prevedea, incepand cu 2017, ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) sa fie plafonata la cinci salarii medii pe economie, potrivit avocatnet.ro.

In finalul scurtului interviu, Liviu Dragnea il lauda pe Dacian Ciolos pentru faptul ca "s-a gandit in primul rand la stabilitatea economica a tarii pentru 2017 preferand spre deosebire de altii calea dialogului si nu aceea a unui conflict inutil".