Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a cerut luni populatiei sa nu cada prada panicii dupa nationalizarea celei mai mari banci a tarii, PrivatBank, decisa de urgenta de guvern pentru a evita o eventuala prabusire a sistemului financiar, scrie AFP.

KievFoto: Hotnews

Dupa luni de zvonuri legate de sanatatea institutiei controlate de puternicul oligarh Igor Kolomoiski, in conflict deschis cu autoritatile, si sub presiunea in crestere a creditorilor occidentali de a asana sectorul bancar, guvernul a anuntat in plina noapte ca preia integral capitalul PrivatBank pentru a "garanta functionarea neintrerupta a acestei banci si pentru a salva banii clientilor".

Cateva ore mai tarziu, Petro Poroshenko s-a adresat ucrainenilor pentru a justifica aceasta decizie "fara precedent". "Banca era amenintata, dar si intregul sistem bancar", a explicat el, intr-o inregistrare video.

"De starea acestei banci depinde intreaga situatie economica si financiara a tarii", a subliniat el, reamintind ca banca are clienti "jumatate din populatia adulta si peste jumatate din companiile noastre".

"Pastrati-va calmul", a cerut el deponentilor, promitand conservarea integrala a depozitelor.

Exista in continuare insa riscul de antrenare a unei spirale in cazul in care clientii isi pierd increderea si incep sa isi retraga banii, agravand o situatie financiara deja precara. Acest lucru ar putea antrena o neincredere generalizata cu atat mai mult cu cat semnalele de alarma s-au multiplicat in ultimele luni in ceea ce priveste sectorul ucrainean.

Efectul de domino ar avea efecte dramatice in momentul in care economia tarii isi revine timid dupa mai multi ani de prabusire agravata de razboiul cu pro-rusii din estul industrial.

Unul dintre membrii conducerii PrivatBank, Dmytro Dubilet, a calificat aceste dificultati drept o "profetie auto-realizatoare" ca urmare a unor "atacuri mediatice". "Decizia de a transfera banca sub controlul statului a fost luata cand am inteles ca nu vom putea supravietui acestui atac", a scris el, pe pagina sa de Facebook.

Situatia PrivatBank constituie un subiect exploziv nu doar in ceea ce priveste marimea sa ci si identitatea principalului actionar: miliardarul Igor Kolomoiski, o vreme guvernator al regiunii Dnipropetrovsk inainte de a deveni o tinta a presedintelui Poroshenko in lupta impotriva coruptiei.

Asanarea sectorului bancar face parte din conditiile puse de aliatii occidentali ai Kievului, in frunte cu FMI, pentru mentinerea infuziilor de lichiditati, intarziate in ultimii ani din cauza persistentei coruptiei.

Ucraina spera sa primeasca unda verde de la FMI pentru o transa de 1,3 miliarde de dolari, in noiembrie, in cadrul unui plan de salvare de 17,5 miliarde de dolari semnat in 2015. Dar, la ultima misiune la Kiev, in noiembrie, Fondul a estimat ca tara are nevoie de mai mult timp pentru a realiza conditionalitatile impuse.

Teste de rezistenta realizate recent de banca centrala arata ca, din 39 de institutii, 28 nu avea lichiditatile necesare pentru a supravietui unei eventuale noi crize economice.