Presedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, dupa ce a discutat timp de o ora cu premierul Grindeanu, ca "nu va fi deloc usor" sa se construiasca un buget cu masurile deja aprobate de guvern si care sa respecte si incadrarea intr-un deficit de 3%, care este insa "obligatorie".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu va fi deloc usor de construit un buget cu masurile deja aprobate si cu incadrarea in deficitul de 3%, dar el este obligatoriu", a spus Iohannis, la finalul discutiilor care au avut loc la Palatul Cotroceni cu Sorin Grindeanu si ministrul de Finante, Viorel Stefan.

Presedintele Iohannis a subliniat ca este "foarte important sa avem pentru 2017 un buget sustenabil, solid, care sa tina cont de cateva date foarte importante", printre care incadrarea intr-un deficit sub 3% si alocarea a 2% pentru Aparare.

"Avem promisiuni ca aceste lucruri vor fi realizate", a precizat Klaus Iohannis.

Un alt subiect al discutiilor - dar "foarte pe scurt", dupa cum a spus presedintele - a fost si acuzatia lansata Liviu Dragnea ca din buget ar lipsi 10 miliarde de lei.

"Din motive pe care nu le cunosc s-a vehiculat initial sintagma gaura la buget", dar "nici nu poate fi vorba de asa ceva", a aratat Iohannis, la intrebarile presei, afirmand ca este vorba de "o suma care pur si simplu nu s-a realizat la incasari, din motive pe care vor trebui sa le explice altii, cei care au guvernat, nu eu".

In ceea ce priveste ideea de a se constitui o comisie parlamentara care sa ancheteze acest subiect, Klaus Iohannis a fost de parare ca "e bine sa o luam incet cu aceste anchetari din partea Parlamentului".

"Ar fi f bine ca cei care se pricep sa faca o analiza foarte serioasa si sa nu se duca discutia la nivel de contre politice", a argumentat presedintele.