Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

Pana la 40 milioane euro din Fondul-de-fonduri se vor aloca unor fonduri de investitii pentru antreprenoriat - acceleratoare si fonduri de seed - pentru companii inovatoare, in timp ce restul contributiei se va utiliza pentru un instrument de creditare cu dobanda subventionata si partajarea riscului. Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate consolideaza succesul inregistrat prin initiativa JEREMIE, care a facilitat acordarea a peste 6.000 de noi imprumuturi si investitii de peste 600 milioane euro, multiplicand prin efectul de parghie cele 225 milioane euro alocate prin Programul Operational pentru Competitivitate 2007-2013.

Finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va fi realizata de catre manageri de fonduri de capital de risc cu un istoric solid de investitii in IMM-uri, precum si de catre institutii financiare eligibile pentru creditarea IMM-urilor.

Managerii de fond eligibili pot aplica pana la 20 februarie 2017. Institutiile financiare de creditare a IMM-urilor pot aplica pana la 30 iunie 2017.

Apelurile pentru expresii de interes pot fi accesate pe website-ul Fondului European de Investitii:

http://www.eif.org/what_we_do/resources/esif_competitiveness_Romania/index.htm