Consilierul prezidential Cosmin Marinescu avertizeaza, pe blogul sau, ca, in raport cu anvelopa salariala actuala de 7,8% din PIB, spatiul bugetar destinat salarizarii ar fi de doar 0,5-0,7 puncte procentuale din PIB.

Cosmin MarinescuFoto: Administratia Prezidentiala

"Cu alte cuvinte, in ciuda angajamentelor, posibilitatile sunt limitate - cel putin daca vrem sa ne pastram in zona 'echilibrelor europene', atat bugetare, cat si salariale", arata acesta, intr-o analiza publicata vineri.

Consilierul prezindential arata ca, in ceea ce priveste legea salarizarii unitare, cel mai important aspect, pe langa rezolvarea inechitatilor, "este cel al spatiului bugetar de care Romania poate dispune, astfel incat cresterea salarizarii bugetare sa fie sustenabila si sa rezolve niste probleme, nu sa creeze mai degraba altele, in viitor".

In opinia sa, luarea ca ca reper a mediei salarizarii bugetare din Uniunea Europeana, care se cifreaza undeva la 10% din PIB este in general inselatoare, deoarece intre Romania si majoritatea tarilor UE exista diferente semnificative in privinta marimii bugetelor publice.

Un exemplu invocat de Cosmin Marinescu este cel al veniturilor bugetare totale, care se ridica in UE la o medie de circa 45% din PIB, in timp ce Romania se plaseaza la 31-32% din PIB.

Acesta argumenteaza ca "importanta structura bugetara, adica raportarea fiecarui tip de cheltuiala la bugetul din care provine".

"De exemplu, in cazul Romaniei, salarizarea bugetara cash prevazuta in 2017 este de 7,8% din PIB. Aceasta echivaleaza cu o pondere a cheltuielilor salariale in total venituri bugetare de 25% (facand raportul dintre 7,8% din PIB - salarizarea bugetara si 31,2% din PIB - total venituri bugetare). Asadar, in prezent, cheltuielile salariale reprezinta un sfert din veniturile bugetului general consolidat al Romaniei.

Din acest punct de vedere, Romania este deja in linie cu media salarizarii bugetare din UE, a carei pondere in totalul veniturilor bugetare este de circa 22%. Analiza comparativa pe standarde ESA accentueaza si mai mult pozitia relativa in context european, asa cum arata diagrama de mai jos", mai scrie consilierul prezidential.

Potrivit lui Cosmin Marinescu, "daca salarizarea bugetara in Romania ar fi impinsa catre varful ierarhiei europene, aceasta s-ar traduce printr-o pondere a salarizarii bugetare cash de circa 26-27% din total venituri. In aceasta ipoteza ambitioasa, 'pragul de corespondenta salariala' ca procent in PIB ar coincide unei anvelope salariale de circa 8,3-8,5% din PIB (atat ar reprezenta ponderea de 26-27% cheltuieli salariale cash intr-un total al veniturilor bugetare de circa 32% din PIB)".