Guvernul de la Canberra a prezentat marti un buget care prevede cheltuieli de miliarde de dolari australieni pentru investitii in infrastructuri si in constructia de locuinte, insotite de taxe pe banci si pe forta de munca straina, scrie AFP.

Ministrul Finantelor, Scott Morrison, a prezentat un buget - pentru exercitiul fiscal iulie 2017 iunie - 2018 - care incearca sa lupte impotriva scaderii popularitatii guvernului dar si pentru mentinerea ratingului "AAA".

Acesta a promis o revenire la excedent bugetar in 2020/21, fata de un deficit prevazut pentru urmatorul exercitiu de 29,4 miliarde dolari australieni (19,8 miliarde euro).

Canberra prevede printre altele investirea a 5,3 miliarde de dolari australieni pentru constructia unui al doilea aeroport la Sydney, care isi va deschide portile pana in 2026.

Guvernul a anuntat inca 8,4 miliarde pentru o cale ferata dedicata transportului de marfa intre Melbourne si Brisbane.

Veniturile pentru Armata vor creste cu 6%, pana la 34 miliarde dolari australieni. Si politia va avea un buget majorat, pentru a face fata provocarilor in materie de securitate. Educatia primeste si ea bani in plus.

Sunt prevazute masuri pentru constructia de locuinte mai ieftine, in conditiile in care sectorul imobiliar este in plina fierbere, favorizat de dobanzile reduse, introduse la randul lor pentru a contracara sfarsitul epocii de aur a mineritului. Drept urmare, gradul de indatorare al familiilor este foarte mare.

Morrison a precizat ca vor fi oferite terenuri pentru constructia de locuinte si reduceri de impozite pentru cumpararea primei case.

Pentru a finanta aceste cheltuieli, guvernul prevede impozitarea suplimentara a celor mai profitabile cinci banci cu 6,2 miliarde de dolari australieni in patru ani.

Impozite suplimentare vor fi impuse si companiilor care angajeaza muncitori straini.