Curtea de Justitie a UE: Acordurile comerciale de liber-schimb nu pot fi incheiate fara acordul parlamentelor nationale

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 16 mai 2017, 11:53 Economie | Finanţe

Comisia Europeana
Foto: Hotnews
Comisia Europeana nu poate incheia de una singura, fara procedura de ratificare parlamentara a fiecarui stat membru, un acord de liber-schimb, a decis marti Curtea de justitie a Uniunii Europene (CJUE), o decizie care ar putea complica negocierile viitoarelor tratate comerciale, inclusiv cel cu Marea Britanie, scrie AFP.

Curtea, interogata de Comisie in cadrul tratatului comercial incheiat cui Singapore, considera ca tribunalele de arbitraj incluse in acordurile de liber-schimb negociate tin de o "competenta partajata intre Uniune si statele membre".

Iar acest lucru impune ratificarea de fiecare dintre cele 38 de parlamente nationale sau regionale din Europa.

Comisia Europeana, care a incheiat un acord de liber-schimb cu Singapore in 2013, a sesizat chiar ea Curtea pentru a afla daca are "competenta exclusiva" pentru parafare.

Dar Curtea de Justitie a mers in sensul Consiliului UE si al statelor membre, care credeau contrariul, afirmand ca un astfel de acord "nu poate fi incheiat fara participarea statelor membre".

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

1037 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Reforma UE (Marţi, 16 mai 2017, 13:38)

  animatron [utilizator]

  Un "strat" suplimentar de birocratie in mecanismul si asa greoi al UE.
  Si un pas inapoi in proiectul "federalist" paneuropean.

  Nimic de zis in privinta rolului parlamentelor nationale, sunt singurele depozitare ale suveranitatii populare exprimate prin vot legitim. Mai ales in raport cu o Comisie de functionari.

  Dar cum ramane atunci cu rolul Parlamentului European?
  In ce masura mai suplineste suveranitatea celor nationale in anumite domenii? Are vreun "drept" supranational referitori la acorduri ale UE?

  Curtea de Justitie se pare ca spune clar ca nu, ca fara ratificarea parlamentelor nationale nu are nici o importanta ce vrea PE si ce acord a aprobat !

  Mai rau (dar in logica exprimarii suverane), Curtea da rol decisiv si micilor parlamente "regionale", ceea ce complica orice negociere viitoare.

  Iar daca se continua cu procesul de "regionalizare" si dotare a regiunilor cu instrumente de "suveranitate" (cum e un parlament regional) libertatea UE in a negocia acorduri va fi din ce in ce mai "incadrata" si controlata de entitati sub-statale.

  Noul presedinte al Frantei, adept al filosofiei numite "liberalism egalitar" si europeist convins, a vorbit de o necesitate de reforma a UE, insa vizita sa la Berlin a esuat partial in aceasta privinta.

  Merkel a refuzat proiectul lui Macron de a avea un buget federal al zonei euro.

  UE are nevoie de o restructurare de amploare, altfel deficitul de democratie interna, camasa de forta a "corectitudinii politice" si birocratia instalata oligarhic la manete vor sfarsi prin a rupe Uniunea in bucati, in grupuri de state pe traiectorii centrifuge.

  Exista un proiect de regionalizare accentuata a Europei, elaborat in anii '90 de Germania, foarte interesata in slabirea statelor nationale unitare si crearea treptata a unui bloc pangerman (cu sateliti nationali mai mici, ca Romania de ex) dominant pe continentul european.

  In "oglinda", Rusia putinista vrea un bloc de regiuni europene "panslave" si proruse, plan in desfasurare.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă