Angajatorii vor plati incepand cu luna august contribuțiile pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pentru salariatii cu contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord, potrivit unui comunicat al Guvernului. Exista insa cateva exceptii de la regula, una dintre ele fiind angajatii care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut din mai multe contracte individuale de muncă.

CAS majorata la angajatii part-timeFoto: DreamsTime

Modificarea Codului Fiscal se face prin ordonanță de urgenta, urmând ca noile reglementări să intre în vigoare la 1 august și să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017.

Iata lista completa de salariații exceptati de la decizie:

  • Elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani;
  • Ucenici în vârstă de până la 18 ani;
  • Persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi;
  • Pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • Persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.

Cum justifica executivul aceasta decizie? "Noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariaților", potrivit comunicatului citat.

In acest moment, potrivit statisticii prezentate de Executiv, există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial, iar 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial. Aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016).