Compania de consultanta PwC avertizeaza ca schimbarea regimului CAS si CASS ar putea provoca scaderea salariilor. Lia Olguta Vasilescu: Nici un salariu nu va scadea, ci vor creste

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 28 iulie 2017, 14:32 Economie | Finanţe

Compania de consultanta PwC Romania avertizeaza intr-un comunicat de presa ca in urma trecerii contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului de la 1 ianuarie 2018 e posibil ca salariile din mediul privat sa scada. "Pentru ca angajații sa nu fie afectați de aceasta creștere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%", scrie PwC. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat in replica la Antena 3 ca salariile nu doar ca nu vor scadea, ci vor creste.

"România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt Stat Membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem (ex. elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției)”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

"Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind  înţelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fără acordul părţilor. Poate că cei mai mulți dintre angajatori vor înțelege să acopere acest cost suplimentar care va reveni  angajaților, prin creșterea salariilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile. Astfel, pot apărea situații în care angajații vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parțial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”, adăugă Mihaela Mitroi, de la PwC.

"E normal sa fie speriati daca cineva se ocupa sa ii sperie. Si daca trec contributiile la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%, ca si contributiile care scad la 35%, netul angajatul creste cu 17%", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la Antena 3.

Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
 • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

7290 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Intreb si eu, (Vineri, 28 iulie 2017, 14:42)

  Aphex [utilizator]

  Daca lasi pe mana angajatului sa-si plateasca singur contributiile, cine crede ca le va plati din propie initiativa? Cand au sa se vada cu mai multi bani in mana, pa si pu la revedere contributii la stat. Sau poate n-am inteles eu bine..
 • -12 (14 voturi)    
  PwC si matematica... (Vineri, 28 iulie 2017, 14:43)

  demaGOGU [utilizator]

  ...daca rata globala a contributiilor cas+cass SCADE de la 39% la 35%, atunci, mecanic, logic, cu necesitate cele 4 puncte procetuale vor merge in cresterea salariului net.

  chiar si un ase-ist pwc ar trebui sa poata intelege asta!
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +5 (5 voturi)    
  olguta (Vineri, 28 iulie 2017, 14:45)

  stupidu [utilizator]

  Sa ne dea Olguta un exemplu concret de salar, sa faca calculele sa vedem daca creste netul sau scade. Habar n-am de unde ii da ei cresterea de care vorbeste.
   #showComment
 • +8 (8 voturi)    
  are dreptate ***uța (Vineri, 28 iulie 2017, 14:50)

  Confuzu [utilizator]

  au crescut deja salariile parlamentarilor, ale trantorilor din administratia publica...

  si vor mai creste, ca doar de aia sunt inscrisi in P$D.
 • +7 (11 voturi)    
  Pe cine sa credem ? (Vineri, 28 iulie 2017, 14:51)

  vlad.pe [utilizator]

  Pe cine sa credem ?
  PricewaterhouseCoopers (PwC) este o firma multinațională care anul trecut a avut încasări de 35.9 miliarde dolari, sau pe ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a absolvit Facultatea de Litere și Istorie din Craiova, specializarea româno-italiană ?!

  Conform CV-ului public, Lia Olguța Vasilescu a absolvit si Colegiul Național de Apărare în 2001. În 2007, a obținut un doctorat în Sociologie la Universitatea București. Din 2009, este lector asociat la Universitatea de Vest din Timișoara. Lia Olguţa Vasilescu face politică de la 16 ani cand a intrat în politică, în Partidul România Mare. Trei ani mai târziu, Vasilescu, ajunsă deja la 19 ani, devenea preşedintele Organizaţiei de Tineret România Mare Dolj.
   #showComment
 • +7 (7 voturi)    
  la cita matematica stie Volguta... (Vineri, 28 iulie 2017, 14:53)

  bogdan1477 [utilizator]

  In mod matematic, daca se pastreaza cotele existente, salariul net scade si contributiile cresc.
  Prin mutarea contributiilor la angajat, salariul brut screste cu 20-25%. Si in mod evident procentele datorate azi de angajator, mutate la angajat la un salariu brut cu 20% mai mare vor genera valori de contributii cu 20% mai mari. Deci ori se micsoreaza cotele de impozit corespunzator, ori obligam firmele sa suporte diferenta de impozit, ori salariatul ia teapa. Acu nush daca Olguta pricepe fineturi din astea, da' matematica asha zice.

  N-ar fi fain sa auda bugetarul ca i-a crescut salariul cu 25% si cind se uita in cont vede ca i-a scazut cu 5%??? M-ash prapadi de ris.
   #showComment
 • +4 (8 voturi)    
  Un ascultator intreaba la Radio Erevan: (Vineri, 28 iulie 2017, 14:57)

  ilex2013 [utilizator]

  este adevarat ca lui Ivan Ivanovici is s-a dat cadou de la Moscova o limuzina Volga??Radio Erevan raspunde : Da, numai ca nu i s-a dat ci i s-a furat si nu era o limuzina ci o bicicleta.
 • +8 (10 voturi)    
  romanii trebuie sa isi aminteasca sa iasa la vot (Vineri, 28 iulie 2017, 15:00)

  Gryphus [utilizator]

  PSD se lauda ca va creste salariile celor 1 milionde BUGETARI dar pt majoritatea romanilor care munces in privat se pare ca PSD pregateste TAIEREA SALARIILOR

  important e ca in 2020 cand avem alegeri, romanii sa iasa la vot
 • +9 (11 voturi)    
  Incompetenta crasa... (Vineri, 28 iulie 2017, 15:02)

  edvro [utilizator]

  Daca o companie multinationala de consultanta financiara (cu experienta foarte mare in acest domeniu, cu angajati pregatiti si cu studii facute pe bune) iti spune ce se va intampla de fapt cu salariile nete ale angajatilor din mediul privat....inseamna ca, foarte probabil, are dreptate.

  Tu, ca ministru, fara pregatire in domeniu (studiile pe care le are sunt irelevante in acest caz, a ajuns in functie pe criterii pur politice), cum poti sa contrazici afirmatiile respective?

  Iti asumi responsabilitatea si iti vei da demisia daca ceea ce spune firma de consultanta financiara chiar se va intampla?
 • -1 (3 voturi)    
  Nu inteleg (Vineri, 28 iulie 2017, 15:20)

  Dan_Nemes [utilizator]

  Care este rostul acestei campanii furibunde impotriva acestei masuri?

  Din punctul meu de vedere aceasta masura este cel mai bun lucru care poate fi facut astfel incat ANGAJATUL sa poata vedea CLAR si CONCIS cati bani plateste ANGAJATORUL pentru serviciile sale si din aceasta suma cati bani se duc la stat!!!

  "Pentru ca angajații sa nu fie afectați de aceasta creștere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%"

  Corect dar gresit. Angajatorul este nevoie sa creasca brutul astfel incat angajatul sa castige aceeasi bani ca si inainte dar angajatorul NU ARE NICI UN COST IN PLUS!!!!
 • -3 (3 voturi)    
  nu-mi vine sa cred (Vineri, 28 iulie 2017, 15:32)

  Dan_Nemes [utilizator]

  Cata dezinformare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Sunteti prosti?

  Angajatul NU ARE NICI UN COST IN PLUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Faptul ca in momentul de fata angajatorul plateste 1000 de lei contributiile pentru angajat iar aceste contributii vor fi nevoite sa fie platite de angajat de anul urmator nu schimba cu nimic COSTUL ANGAJATORULUI!!!! Daca angajatorul decide sa nu mareasca brutul atunci ANGAJATORUL castiga 1000 de lei in plus. Daca angajatorul decide sa mareasca brutul atunci ANGAJATORUL nu castiga si nici nu pierde!!!

  In acest moment angajatorul are costuri ascunse cu fiecare angajat!!! Trecerea contributiilor dintr-o parte in alta nu implica costuri aditionale!!!!

  Terminati dracu cu informatiile acestea de tot rahatul!!! Sunteti tampiti sau ce???
 • +3 (3 voturi)    
  Calculati singuri (Vineri, 28 iulie 2017, 15:38)

  TheIceman [utilizator]

  eu zic sa isi calculeze fiecare salariul net acum si cum va arata din 2018. eu am facut asta, si imi scade salariul net. in niciun caz nu creste.e corect ce zic cei de la PwC. brutul ar trebui sa creasca cu 23%, sa obtii acelsi net.
 • +5 (5 voturi)    
  daca sunteti prosti (Vineri, 28 iulie 2017, 15:42)

  levierul [utilizator]

  logica e simpla: creste salariul brut, cresc toate celelalte.
  Olguta este o magarita comunista
 • +5 (5 voturi)    
  Un calcul simplu (Vineri, 28 iulie 2017, 16:08)

  Kevi [utilizator]

  la un salariu brut de 2.500 lei.

  Acum salariatul plateste contributii de 413 lei si impozit pe venit de 334 lei. Ramane cu 1.753 lei.

  After, salariatul plateste contributii de 875 lei si impozit pe venit de 163 lei. Ramane cu 1.462 lei.

  Concluzia?

  Olguta e proasta. De bubuie. Si la fel toti cei care au votat PSD.
   #showComment#showComment
 • +2 (2 voturi)    
  pwc vs doamna Coca (Vineri, 28 iulie 2017, 16:33)

  benicio [utilizator]

  Cand pwc zice ceva legat de un aspect economic, oricare, iar doamna Lia zice altceva, pe cine credem? Logic asa.

  Pe de alta parte, daca pwc va fi tinta unui control ANAF in viitorul apropiat sa nu ne miram...
 • +1 (1 vot)    
  ??? (Vineri, 28 iulie 2017, 18:03)

  BjornTuroque [utilizator]

  Poate imi explica si mie cineva care ar fi motivul statului sa faca modificarea asta cu plata contributiilor de catre angajat in loc de angajat-angajator combo. Intreb pe bune, pt ca urmatoarele:
  - statul pe hartie tot atat incaseaza daca taxele doar se muta de la angajator la angajat
  - firmele nu sunt mai profitabile daca trebe sa mareasca brutul, deci statul nu ar incasa mai mult de la ele din alte taxe a la impozit pe profit de ex.
  - angatii raman tot cu banii aia pe hartie daca chiar creste brutul, deci nu o sa cheltuie mai mult, deci statul nu incaseaza mai mult din TVA & stuff. Daca impozitul chiar scade la 10%, cresterea consumului aparent oricum nu se vede proportional in incasari mai mari, deci tot e tristete la buget


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri