Bitcoin pare sa traiasca ultimele sale zile in China, unde agentiile de reglementare bancara din Beijing si Shanghai au ordonat inchiderea platformelor unde se tranzactioneaza monede virtuale, scrie AFP.

criptomonedeFoto: Flickr

Filiala bancii centrale chineze (PBOC) din Beijing a somat platformele de "monede virtuale" din capitala sa prezinte pana in 20 septembrie "planurile detaliate de iesire de pe piata" monedelor electronice, a anuntat agentia de presa China Noua.

Agentiile de reglementare din Shanghai au luat masuri similare, potrivit sursei citate, care invoca "lupta impotriva riscurilor financiare".

Mai multe mari platforme chinezesti au anuntat in ultimele zile ca se pregatesc sa intrerupa tranzactionarile.

Beijingul incearca astfel sa preia controlul asupra monedelor virtuale, unitati create plecand de la tehnologia "blockchain" si care se tranzactioneaza online fara a fi reglementate de nicio tara.

Prima lovitura a avut loc in inceputul lui septembrie, cand banca centrala a interzis orice noua emisie de monede virtuale in cadrul unei operatiuni de colectare de fonduri de catre o companie.

In acelasi timp, PBOC a somat platformele sa inceteze conversia acestor monede in devize - fara a evoca insa o suspendare totala a schimburilor.

Miercurea trecuta, insa, un avertisment dur al Asociatiei nationale a finantarii pe internet (NIFA) - o filiala a PBOC care supervizeaza sectorul online - a starnit din nou temerile in randul investitorilor.

Platformele de tranzactionare de monede virtuale "nu au niciun fundament legal", a spus NIFA, acuzand aceste monede ca sunt "instrumentul activitatilor criminale" precum "traficul de droguri si spalarea de bani".

A doua zi, platforma BTC China a anuntat suspendarea tuturor tranzactiilor pe site-ul sau in 30 septembrie. Huobi si OKCoin, doua alte mari platforme din China, au facut acelasi pas vineri.

In urma acestor anunturi, pe BTC China un bitcoin se preschimba la 24.900 yuani, cazand peste 20% de la maximul de 32.500 yuani din 2 septembrie. Volumul tranzactiilor s-a prabusit.

Vestile au afectat si cotatia bitcoin in raport cu dolarul, moneda virutala pierzand circa 30% in prima jumatate a lunii septembrie.

Cele doua principale platforme din China (BTC China si Okcoin) reprezentau la inceputul lui septembrie circa 22% din totalul tranzactiilor mondiale cu bitcoins, potrivit site-ului de referinta bitcoinity.org.