O mare banca privata din Rusia, Binbank, a cerut sprijinul bancii centrale, a anuntat miercuri aceasta din urma, la mai putin de o luna dupa salvarea din fonduri publice a unei alte institutii financiare majore, scrie AFP.

"Proprietarul Binbank s-a adresat Bancii Rusiei pentru a cere sa fie examinata posibilitatea unei salvari", a spus banca centrala, intr-un comunicat.

"Vom lua o decizie cat mai rapid", a adaugat banca centrala.

Creata in 1993, Binbank este in prezent a 12-a banca a Rusiei in termeni de active si e controlata de familia omului de afaceri Mihail Gutseriev.

La sfarsitul lui august, banca centrala a creat o unda de soc dupa ce a anuntat ca preia controlul asupra Otkrytie, a opta banca a tarii, printr-o operatiune de salvare de o amploare inedita pentru sectorul bancar rusesc.

Banca centrala a recurs la un fond creat recent pentru salvarea institutiilor financiare aflate in dificultate si considerate prea mari pentru a fi bagate in faliment fara fragilizarea economiei.

Sectorul rusesc continua sa plateasca consecintele crizei economice si monetare de la sfarsitul lui 2014, provocata de prabusirea preturilor la hidrocarburi si de sanctiunile occidentale legate de Ucraina.

Daca marile banci publice au beneficiat de ajutorul statului si afiseaza azi profituri confortabile, bancile private raman fragile si se confrunta adeseori cu riscul lipsei de lichiditati.

Banca centrala a recurs de asemenea la o operatiune ampla de "curatenie" in randul micilor actori din sectorul financiare, care a condus la inchiderea a peste 300 de banci incepand cu 2013.