Agentia France Presse foloseste termenul de "tigru" pentru Romania, unde cresterea economica, una dintre cele mai dinamice din UE, s-a accelerat din nou in trimestrul III, peste asteptarile analistilor, la 2,6%, potrivit primelor estimari publicate marti de institutul national de statistica. AFP noteaza insa, citand o analiza ING Romania, ca aceasta accelerare a fost cel mai probabil sustinuta de consum.

In cifre anualizate, produsul intern brut (PIB) "inregistreaza un spectaculos avans de 8,6% in date corectate cu variatiile sezoniere", respectiv cea mai mare crestere din UE, potrivit Eurostat.

Tot marti, INS a majorat la 2% rata cresterii in trimestrul II, fata de o evaluare initiala de 1,6%. Aceasta accelerare a PIB-ului a fost de asemenea sustinuta de cererea interna, intr-un context de majorari de salarii, potrivit BNR.

"Pe termen lung", economia Romaniei ramane amenintata de o "incetinire structurala" a cresterii, in principal "din cauza penuriei de mana de lucru" intr-o tara afectata de o migratie puternica si de o demografie in berna, la fel ca si vecinii sai din Europa de Est, noteaza AFP.

Guvernul de la Bucuresti mizeaza pe o crestere record de 6,1% in acest an, dupa ce a realizat deja cea mai buna performanta din UE in 2016, cu 4,8%. Comisia Europeana si FMI au ridicat recent previziunea de crestere, la 5,7% si, respectiv, 5,5%.

AFP mai arata ca guvernul social-democrat a adoptat saptamana trecuta o reforma fiscala foarte controversata, criticata atat de patronate cat si de sindicate, care acuza ca ar putea aduce o scadere a salariilor.

Luni, moneda nationala a atins un minim istoric, de aproape 4,65 lei pentru un euro. Analistii considera ca aceasta devalorizare este legata in special de noile masuri fiscale, care ingrijoreaza mediul de afaceri.

Pe primele 9 luni ale anului 2017, Romania a inregistrat o crestere importanta a deficitului comercial, care a trecut de la 1,9 miliarde de euro in aceeasi perioada in 2016 la 8,8 miliarde de euro.