ACTUALIZARE (18.36): Guvernul a aprobat in sedinta de joi o Hotarare prin care toti angajatii Ministerului Dezvoltarii si cei ai Ministerului Agriculturii vor primi cresteri salariale de pana la 35% din salariu pe motiv ca gestioneaza fonduri europene. Textul HG-ului, consultat de HotNews.ro, arata ca un artificiu in legislatie ii transforma pe toti angajatii celor doua ministere in super-bugetari, astfel ca pana si contabilii, juristii, PR-istii si birocratii din cele doua ministere vor primi sporul de 35%, iar motivul e unul simplu: asa cum a fost elaborata de Ministerul Muncii si votata de Parlament, legea salarizarii bugetarilor va produce scaderi masive de salarii in mai multe ministere.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Precizare: In versiunea initiala a articolului am mentionat crestere de pana la 75%. Este o eroare, pentru ca m-am raportat la legislatia anterioara Legii salarizarii unitare a bugetarilor si OUG de modificare a Codului Fiscal, care au transformat vechiul spor de 75% intr-un spor initial de 25%, marit in decembrie la 35% pentru bugetarii care gestioneaza fonduri europene

Hotararea de Guvern adoptata azi reglementeaza aplicarea articolului 17 din Legea 153/2017 (legea salarizarii unitare). Articolul 17 prevede acordarea drepturilor salariale pentru gestionarea de proiecte finanțate din fonduri europene.

Actul normativ adoptat joi de Guvern si consultat de HotNews.ro extinde aria de acordare a sporului de pana la 35% din salariu de care pana acum se bucurau doar anumite categorii de salariati din Ministerul Agriculturii. De acum inainte, vor primi marire de salariu de pana la 35% practic toti angajatii Ministerului Agriculturii:

- structurile din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi din cadrul instituțiilor subordonate acestuia care îndeplinesc atribuții privind gestionarea asistenței financiare nerambursabile europene, prevăzute de regulamentele europene şi memorandumurile de finanțare aplicabile structurile din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi din cadrul instituțiilor subordonate acestuia care îndeplinesc activități suport pentru sistemul de management și control al fondurilor europene, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. b);

- structurile din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și din cadrul instituțiilor subordonate acestuia care îndeplinesc activități suport conform art. 2 lit. c), respectiv: inspecție și control, afaceri europene și relații internaționale, politici agricole, zootehnie, fitosanitar, pescuit și acvacultură, cercetare, îmbunătățiri funciare și antigrindină activități de dezvoltare și protecție a zonei montane, industrie alimentară, politici publice, comunicare și promovare, control ex-post FEGA, agenția de legătură RICA;

In ceea ce priveste angajatii Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, HG-ul adoptat azi prevede acelasi lucru - ca de stimulentul financiar de pana la 35% se vor bucura aproape toti angajatii.

- activități suport pentru sistemul de management și control al fondurilor europene - activităţi care contribuie în mod direct la asigurarea funcţionării şi capacităţii administrative a structurilor cu competenţe în gestionarea fondurilor europene, desfășurate de personalul din cadrul structurilor economice, de resurse umane, juridice, achiziții publice, IT, administrativ, corp control și audit intern, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, precum și activitățile care contribuie în mod direct la asigurarea funcţionării şi capacităţii administrative a Departamentului pentru Luptă Antifraudă;

Si asta in conditiile in care in Ministerul Dezvoltarii activeaza angajati care nu au legatura cu fondurile europene, ci gestioneaza PNDL (programul de dezvoltare locala finantat din fonduri bugetare) sau relatia cu administratia locala.

Trebuie spus ca, in cazul Ministerului Dezvoltarii, stimulentul financiar pentru gestionarea fondurilor UE va fi acordat acelorasi categorii de personal ca şi până în prezent.

Hotararea de Guvern are ca scop detensionarea situatiei din mai multe ministere, unde categorii largi de angajati vor avea salariile micsorate ca urmare a aplicarii de la 1 ianuarie 2018 a legii salarizarii unitare a bugetarilor. Pentru a evita taierea salariilor, Guvernul va acorda sportul de fonduri europene unor categorii si mai largi de angajati. Practic, apare o categorie de super-bugetari, cei care nu au in administrare directa fonduri UE, dar primesc sporul rezervat acestora.

Reamintim ca in trecut au mai existat numeroase cazuri de institutii centrale si locale care au extins acordarea sporului de fonduri europene la angajati care nu au putut dovedi ca minimum 75% din activitatea lor e dedicata gestionarii fondurilor UE. Curtea de Conturi a realizat mai multe controale la aceste institutii, controale in urma carora salariatii au fost nevoiti sa dea inapoi sporurile primite ilegal.