Premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanilor William Nordhaus și Paul Romer, anunță AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premiul a fost acordat pentru integrarea schimbărilor climatice, respectiv pentru integrarea tehnologiilor inovative în analiza pe termen lung în economia globală și bunăstarea populației la nivel mondial.

Favoriți ai premiului Nobel de mai mulți ani, cei doi "cei doi au pus la punct metode care răspund la unele dintre cele mai presante provocări ale timpurilor noastre: împletirea unei creșteri durabile, pe termen lung, a economiei mondiale și bunăstarea populației planetei", a arătat Academia regală de științe.

Profesor la Universitatea Yale, William Nordhaus, 77 de ani, a fost primul, în anii 1990, care a modelat legătura dintre activitatea economică și climat, conjugând teorii și experiențe din fizică, chimie și economie, a motivat comitetul Nobel. Astfel, cercetarea lui Nordhaus arată că cel mai eficient remediu pentru problemele cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră este ca taxele pentru emisiile de carbon să fie impuse uniform în toate țările.

Aceste lucrări servesc în prezent drept reper pentru prezicerea sau cuantificarea consecințelor politicilor climatice.

Paul Romer, 62 de ani, predă la Stern School of Business a universității New York și a pus bazele teoriei "creșterii endogene". Tot el a evidențiat rolul forțelor economice și a reglementărilor în "înclinația" companiilor spre inovare.

Totodată, lucrarea lui Paul Romer (Stern School of Business) a demonstrat cum acumularea de idei poate susţine creşterea economică sustenabilă pe termen lung, potrivit Comitetului Nobel.

Economia închide astfel un sezon amputat de premiul pentru literatură, amânat de Academia suedeză un an, după un scandal de agresiuni sexuale și puternice diviziuni interne.

Singurul premiu care nu figurează în testamentul inventatorului suedez Alfred Nobel, premiul pentru "științe economice în memoria lui Alfred Nobel" a fost creat în 1968 de Banca Suediei.

Suma pe care o va primi laureatul fiecărui premiu în 2018 este de 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro). Aceasta va fi împărţită dacă vor exista mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.